fbpx

Repce: 3 tonnával biztosan ráfizetéses

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 14.

Az uniós termésátlag 3,3 tonna lett repcéből, a magyarországiról még nincs hír, de talán eléri ezt. És akkor még mindig csak egy nulla körüli eredménynél járunk, hiába dolgoztunk egész évben.

repcemag
Repcemag: nagyon sok kellett a nullszaldóhoz (forrás: store.greencover.com)

Jó termés lett Európában

Az első becslések szerint az Európai Unióban idén betakarított repce mennyisége 20,2 millió tonna lett, miután bő 6 millió hektárról 3,3 tonnás átlagot arattak az uniós gazdaságok. Az utolsó hónapban ugyan romlottak a terméskilátások, de végül így is 3 százalékkal jobb eredmény született a tavalyinál, az ötéves átlagot pedig 16 százalékkal múlja felül. Ez a többletmennyiség fele-fele arányban köszönhető a megnövelt termőterületnek és a jobb hozamoknak.

Franciaország és Németország az első adatok alapján 4,6, illetve 4,2 millió tonnával járult hozzá az uniós terméshez, Lengyelország pedig 3,3 millió tonnával. Az EU legnagyobb termelői együttesen az uniós repcetermés 60 százalékát adják, Románia, Csehország és Litvánia mintegy 6 százalékát teszi ki. Nálunk mintegy 185 ezer hektárról aratták a termést, az országos átlagról még nincs információ, de 3 tonna felettinek ígérkezik.

Korrekt ajánlat a 150-155 ezer, de nem sokra megyünk vele

A párizsi tőzsdén 466-470 euró körül ugrál az augusztusi szállítású repce tonnánkénti ára, ami itthon 150-155 ezer forintos árat indokol. A hírek szerint ezt meg is adják érte a kereskedők. Némi profitot csak az tud elérni a növénnyel, aki legalább 3,3 tonnát aratott és jó pillanatban vásárolta a műtrágyákat.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Most a gabonakereskedők tesznek keresztbe a termelőknek.