fbpx

Most a gabonakereskedők tesznek keresztbe a termelőknek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 11.

Az ukrán „mumussal” való riogatást nevezhetjük kereskedői taktikának, de inkább a közúti büntetőfékezéshez hasonlítható: ha tavaly keresztbe tettél nekem, most én jövök!

aratás
Szemtelenül alacsony árakat mondanak a felvásárlók (fotó: Horizont Média)

Elkezdődött az ukrán aratás is

Az ukránok a napokban kezdték vágni a búzát. A NASA műholdas adatai alapján 21-22 millió tonna lehet az ukránok által ellenőrzött területekről begyűjthető szemtermés. A dunai és a fekete-tengeri kikötőkbe leszállított malmi búza ára továbbra is alacsony, 160-170 dollár (57 ezer Ft/t), miközben az árpa értéke a keresleti piac miatt emelkedik, most 140 dollárnál jár (48 ezer Ft/t). Párizsban a szeptemberi búza 233 eurót (88,5 ezer Ft/t) ér, és emelkedik.

Az ukrán mumus csak egy leckéztetés

Magyarországon a 70-75 ezer forintos ár lenne „igazságos” a búzáért és 60 ezer forint az árpáért, de a kereskedők rendbe az ukrán árakat ajánlják fel, nem számolva az alternatíva utaztatási költségével sem. Az árpa esetében a hivatkozási alap a minőségi hiba: a tételek háromnegyede a 60-as hektolitersúlyt sem éri el.

Eközben tény, hogy az ukrán áru egyre nehezebben jut el hozzánk. Július 6. óta egyetlen hajó sem futott ki a gabonafolyosóra. Júniusban Ukrajna kormánya 547 millió dollár összegű biztosítási alapot hozott létre, hogy kártérítést fizessen azoknak a cégeknek, amelyek hajói a gabonaszerződés lejárta után belépnek az ország fekete-tengeri kikötőibe. Ennek eredménye azonban erősen kérdéses.

A gabonastop-tilalom miatt a kelet-európai gabonakereskedők most csak hosszabb utaztatás, átrakodás után képesek hozzáférni az ukrán áruhoz, de ezzel nem kalkulálnak a magyar gazdáknak adott ajánlataikban. Mintha ezt üzennék vele: „Ha neked annyit kell fizetnem, amennyiért az ukrán árut beszerezhetném, akkor inkább az ukránt választom.” Mintha így büntetnék vissza a magyar termelőket a tavaly nyári mohóságukért, a búza hosszú tartogatásért.

Akiknek még vannak pénzügyi tartalékaik, azok fogjanak össze, és próbálják meg megoldani a gabona kisléptékű, szántóföldi száraztárolását fóliatömlőkben – tanácsolják ezek forgalmazói. Függetlenül attól, hogy ez nekik üzlet, a gazdálkodóknak is hasznára válhat.