fbpx

Körkép: a jó árpa ritka, mint a fehér holló, lesz értéke!

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 05.

A búza betakarítása még szinte el sem kezdődött az országban, sokfelé nedves még a szára, és a szemek nedvességtartalma is gyakran 15% feletti. Az árpa betakarításával vannak elfoglalva a gazdaságok. Az eddigi eredmények bőséges termést, de gyenge minőséget mutatnak. A megdőlt táblákban művészet az aratás.

árpa
Sok a könnyű kalász, beleköt a felvásárló a minőségbe (fotó: Horizont Média)

Sok, de nem jó az árpa

Tavaly előtt országos átlagban 5,9 tonnás átlagot arattunk búzából és 6,4 tonnát árpából. Most az első adatok szerint sokfelé sikerül ugyanez az eredmény. A legtöbb helyen nem a mennyiséggel, hanem a minőséggel van gond: az elvárt, 63-as hektolitersúlyt ritkán érik el az árpaszemek. Nagy lesz az árkülönbség a minőségi és a tömegáru között, csakhogy már az aratáskor nehéz külön kezelni a tábláról táblára változó, így-úgy megdőlt állományokat, nemhogy még a tároláskor. Sokaknál még a tavalyi kukorica is foglalja a helyet.

Az adott országrész esőviszonyain és talajadottságain túl idén sok múlott a gazdák fizetőképességén is, amikor a technológia intenzitásáról kellett dönteniük. Aki rossz pillanatban adott el, vagy rosszkor vásárolt, nem tudta megfizetni a „fullos” technológiát. A komplexen való spórolás általános volt, a szárszilárdítás pedig az előző, forró évek tapasztalatai miatt maradt el. A csávázóanyagon és a gombaölőszeres kezeléseken rengeteg múlott a csapadékos tavaszon, de sokan említik, hogy egy jó búzafajta már önmagában félsiker.

60-as hektolitersúly alatt

A Nyírség homokos talajain elégedetten szólnak az idei „nevelő” időjárásról: pont olyan ütemben váltakoztak a száraz és az esős napok, ami a legjobb volt a kalászosoknak. „Az aratás közepén járunk, 120 hektárnyi árpával végeztünk. Az átlagok 5-8 tonna között szórnak, alapvetően a talajminőségtől függően. Tudtuk táplálni a növényt, mivel a komplexet és a nitrogénműtrágyát még az árak elszabadulása előtt megvettük, így, ha kicsit szerényebben is, de ki tudtuk szolgálni. Némi barkón kívül sem kártevő, sem komoly levélbetegség nem terhelte a szezont, mintha az elmúlt három év aszálya sterilizálta volna a térségünket…” – mondja a gazdálkodó, aki a tritikálétól is 6-8 tonnás termést vár.

Békéscsaba környékén a 7 tonnás termés mellé 60-as hektolitersúly társul. Az elért termelő áldja az eszét, hogy még februárban lekötött belőle 6 tonnát 93 ezer forintos tonnánkénti áron, így a minőségi levonással együtt is szép bevétele lesz. A maradék egy tonna már csak 48 ezerért kelt el. Egy másik gazdaságban, ahol alapvetően vetőmagokat termelek, az volt a tapasztalatuk, hogy idén voltak olyan árpafajták, amelyeknek szabályosan „leégett” a levelük a betegségektől, ezek maximum 4 tonnás termést adtak, de a jellemző átlag 5,5-6 tonna a környezetükben.

„Nagyon megdőltek az állományok, nehéz aratni. Gyengék a hektolitersúlyok, dömping van rossz árpából, ez azt jelenti, hogy nagy lesz az árkülönbség a minőségi és a tömegáru között. Aki csak tud, figyeljen erre, mert tábláról táblára, fajtáról fajtára változnak az eredmények” – int a szakember. A gazdaságban tritikálé is van, ez is elfeküdt, ami nagy baj, mert a mostani szemerkélő esőben hajlamos 6 nap alatt kicsírázni a kalászban a szem. A búza inkább csak meghajlott, nem fekszik, a levélbetegségektől is sikerült megvédeni. 5,5 tonnás átlagot várnak tőle. Összességében a 2021-es év terméseredményeit fogják hozni.

Csongrád- Csanád vármegyében 250 hektárnyi árpa került már be a tárolóba az elért gazdaságban, és csalódtak a mennyiséget, minőséget illetően. „Minden megadtam neki, 80 mázsát vártam tőle, de csak 63 mázsát adott, és a legjobb hektolitersúly is csak 59-es lett. Vannak táblák, ahol csak 40 mázsa az átlag. Sokat elfektetett a szél, eseget rá az eső, plusz még a pockok is erősen dolgozni kezdtek benne. Lehetetlen egyenletes, jó minőségben betakarítani. A búza víztartalma még 15%, túl zöld és ez is pockos. Örülni fogok az 50 mázsának…”

Bács-Kiskun megyében, a Dunától nem messze, nincs árpa a gazdaságban, de hoznának a cégvezetőnek. „5-6 tonnás átlagokról beszélnek a gazdatársak, 60 alatti hektolitersúlyokkal, de 52-esről is tudok… Sokaknak még a tavalyi, kis súlyú árpája is megvan, nem beszélve a toxinos kukoricáról, amit az erőmű sem vesz át, mert szalmabálával tüzel. Búzám van, a vihar megdöntötte, így nehezen adja le a vizet. A szemek egyébként jól kiteltnek látszanak, a fajta tudja a 8 tonnát, most is remélem, hogy 7-8 között lesz, malmi minőségben. Tavaly is ez a búza mentett meg minket, 140 ezerért adtam el egy malomnak a nyár végén. Még a napraforgóval is jó üzletet csináltam, csak a kukorica maradt a nyakamon. A tél végén egyszer mondtak rá 90 ezret, de nem adtam. Ha most valaki 80 ezret kínálna érte, eladnám, ne növekedjen tovább a bértárolás költsége.”

Vannak jobb régiók is

Győr-Moson-Sopronban még csak most kezdték az árpaaratást, 6 tonna feletti átlagokat mértek eddig, de a hektolitersúly nagyon szeszélyesen ingadozik: 58-68 között mérik. Egy másik gazdaságban már túl vannak 140 hektárnyi árpán, ennek fényében mondhatják el, hogy ritka az a tábla, amelyiken sikerült elérni a minimálisan elvárt 63-as hektolitersúlyt.

„Hektáronként 180 csírával vetve is szép sűrű állomány jött ki a télből, de aztán vírust és levélbetegségeket is találtunk rajta, a vetésfehérítő is meghámozta. Májusban hűvös, csapadékos volt az időjárás, 70 mm esőt kaptunk két nap alatt, és az állomány 60 százaléka megdőlt a szélben. Szárszilárdítót nem használtunk, az utóbbi években nem volt szükség rá. Ennek ellenére 50-70 mázsás táblákat arattunk, de nem jó minőséggel. Úgy hallom, 48-50 ezret adnak egy tonnájáért. A sörárpám sokkal jobb lett, és szerencsére ebből van több. Ennek jó a fehérjeszázaléka, 67-69 a hektolitersúlya, de az osztályozottsága nem megfelelő. Ez ellen még tudunk tenni, de 4-5 százaléknyi mennyiséget veszítek rajta. Ha megadja érte a szlovák sörgyár az ígért 200 eurót, akkor a 70 mázsás átlaggal jól kijövök az idei évből.” A gazdaságvezető a búzatermést 60 mázsásnak ítéli.

A kétszeri gombaölő–rovarölő szeres kezelés egyre több helyen a technológia természetes része a takarmányárpában is. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az elért üzemben 180 hektárnyi árpán vannak túl, átlagban a 8 tonnát súrolja a termés. „Tavaly előtt volt ugyanilyen szép termésünk. Semmin sem spóroltunk, talán csak az őszi komplexen egy kicsit. Szárszilárdítót is kipermeteztünk, ez sokat segített idén. A minőség nem olyan jó, mint a mennyiség: 60-65 között mérjük a hektolitersúlyt. A búzában pedig benne van a 7 tonna, mivel betegségellenálló fajtákat választottunk, igényesen csáváztunk és gombaölőztünk is kétszer.

Kapcsolódó cikkünk: Vágják az árpát Ukrajnában, itt is gyengébb, mint várták.