fbpx

Bőtermő fajta, vagy hibrid búza?

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 július 19.

Bizonyára mindenki elgondolkodott már azon, hogy megéri-e, vagy sem magas minőségű búzát termelni? Amennyiben megvizsgáljuk az elmúlt évek termény árait és az ezzel szorosan összefüggő termelői fajtahasználati szokásokat, rá kell, hogy jöjjünk a bőtermő fajták létjogosultságára!

 

Kalászos KWS
A
korszerű bőtermő fajtákkal magasabb hektáronkénti jövedelem érhető el (Fotó: Barna Ferenc)

 

A korszerű bőtermő fajtákkal magasabb hektáronkénti jövedelem érhető el

Akár a csupán takarmány, akár az euró minőségre képes fajták hozam teljesítményét nézzük, kimondhatjuk, hogy a korszerű bőtermő fajtákkal magasabb hektáronkénti jövedelem érhető el, mint a magas minőségre képes fajtákkal, sőt azt is kijelenthetjük, hogy a korszerű bőtermő fajták teljes mértékben felveszik a versenyt a mai, első generációs búza hibridekkel is!

A KWS meghatározó kalászos vetőmag nemesítő az európai piacokon (Németország, Franciaország, Anglia, Lengyelország) és piacvezető a búza-, árpa fajták és a rozs hibridek vetőmagjainak értékesítésében. Ez nem is csoda, hiszen az elmúlt évek búzatermés Guiness-rekordjai mind-mind a KWS nevéhez fűződnek! A KWS Oakley 2017-ben 16,791 t/ha hozammal lett világelső, majd a KWS Kerrin 17,398 tonnát termett hektáronként 2020-ban. Ezen eredmények nem hibrid, hanem fajták nevéhez fűződnek!

 

Kalászos
A
KWS meghatározó a kalászos vetőmagpiacon bőtermő fajtáival (Fotó: Barna Ferenc)

 

A KWS bőtermő búza ajánlata 2021-őszi vetéshez

A kezdetek óta nagy termésbiztonságot nyújtó SIRTAKI fajtánk már 10 éve bizonyít a gazdák körében, portfóliónk egyik zászlóshajója extrém nagy termésével méltán vívta ki hírnevét. Alacsony szalma, kiváló kórtani tulajdonságok (sárga rozsda elleni magas tolerancia), extra hozam (9-11 tonna/ha), ami jellemzi ezt a fajtát. Aki idén szeretne váltani malmi fajtáról bőtermő vonalra, annak ez a legjobb választás, hiszen gyengébb termőterületeken is jól szerepel!

A SIRTAKI szálkás kalásszal rendelkező párja ebben a bőtermő szegmensben a stabil euro minőségre képes SOLEHIO! Jól csengő név a KWS kínálatában, hiszen magas ezerszem tömegével (akár 50 g felett) és rekord termésével mára a legnagyobb mennyiségben forgalmazott búzánk. Kissé magasabb szalma jellemzi, mint a SIRTAKI-t, így intenzív tápanyagellátás mellett szárszilárdító használata indokolt lehet.

Végül bőtermő vonalunk legfiatalabb tagja a FOXYL, amely kiváló alternatíva kukorica elővetemény után, hiszen kiemelkedően magas fuzárium toleranciával bír, jól viseli a kései vetést és a kedvezőtlen talajadottságokat is, és elképesztően magas termésre képes!

 

Solehio kalászos
Stabil euro minőségre képes a SOLEHIO (Fotó: KWS)

 

Lehet intenzív, vagy extenzív a termesztés technológia, korai, vagy kései a vetés, minden termelőnek, minden területre tudunk javasolni kiváló bőtermő KWS búzafajtát!

Legyen Ön is KWS vetőmag előállító! Őszi búza és őszi árpa előállításainkat szeretnénk a piaci igények szerint növelni országos szinten. Ha szakmailag rátermettnek érzi magát és szeretne még nagyobb árbevételt realizálni, akkor az alábbi elérhetőségen kérjen bővebb tájékoztatást.

 

Gonda László
KWS kalászos szaktanácsadó
+36 30 933 1735
[email protected]

Angyal Kornél
+36 30 567 1722
[email protected]

www.kws.hu