fbpx

1500 milliárd gyorsan elkölthető forrás a vidéknek

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 24.

Nagy István elmondta, hogy már készül a 2023-tól érvényes stratégiai terv az uniós források elköltésére, de addig is kiírnak egy sor pályázatot 1500 milliárd forint értékben.

 

kerteszet kaposzta
A zöldségtermesztők is készülhetnek újabb kiírásokra (Fotó: Gönczi Krisztina)

 

Nagy István agrárminiszter a Növekedés.hu-nak nyilatkozva ismét elmondta, hogy az idei és a 2022-es átmeneti években még a régi szabályok szerint, de az új pénzügyi ciklus terhére hirdethetők meg pályázati források, plusz ezek társfinanszírozási aránya a korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező hét évben 4265 milliárd forint fordítható vidékfejlesztési célokra, ami a korábbi összeg háromszorosa, és felülmúlja a z egyes pillér jövedelempótló kifizetéseit is. Utóbbi tisztán uniós forrásból érkezik, és 3272 milliárd forintnyi összeget jelent.

Az átmeneti években gyorsan elkölthető pályázati forrásokat hirdetnek meg: 1500 milliárd forintnyi értékben írnak ki támogatásokat. Nagy István felsorolásában az állattenyésztők, a kertészek, a gombatermesztők, az élelmiszeripari vállalkozások jelentek meg kiemelt célcsoportként, továbbá általában az agrárium automatizálása, a robotizáció és a precíziós fejlesztések állnak a támogatások fókuszában. Ezen felül a terményszárítók és a tárolók korszerűsítésére is jelentős forrásokat szán a tárca. A pályázati ütemtervet lásd részletesen itt.

A 2023-2027 közötti időszakra pedig most készül stratégiai terv. Ami biztos: növekedni fognak az agrár-környezetgazdálkodáshoz, ökológiai gazdálkodáshoz, erdősítéshez kapcsolódó támogatások. (Az öt éven át futó AKG és ŐKO kifizetésekhez kapcsolódó kötelezettségvállalásokat az átmeneti évekre is meg lehetett hosszabbítani.)

 

Lásd még a témában cikkeinket:

Gazdag lesz a két átmeneti év: jönnek a gyorsan elkölthető pénzek

2021: agrárpályázati pénzesővel indítana a kormányzat

 

Összeállította: Gönczi Krisztina