fbpx

Vágják a borsót az esős időben: szép termés, csak átvegyék!

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 08.

Az esők megakasztották a borsóbetakarítást, de nem vészes a helyzet. A fogyasztás csökkenése viszont egyre aggasztóbb: gyorsan visszaüt a termelésre.

borsó betakarítás
Meglesz a 6 tonnás átlag

Nehéz eladni

„Itt tegnap 18 mm eső volt, de a talajok gyorsan felszívták, holnap már dolgozhatunk tovább” – bizakodik egy hajdúsági borsótermelő, aki már 20 hektárral végzett, és átlagban 6,5 tonna borsót vágott. Idén szerinte jó árakat kínáltak a konzervgyárak az áruért, de már próbálnak visszatáncolni. Van, aki csak a szerződött mennyiség 90 százalékát akarja átvenni. A boltokban ugyanis sok az eladatlan konzerv, nem fogynak a készletek. „Örülni fogok, ha egyáltalán ki tudnak fizetni minket…” – borong a gazdálkodó.

Nemcsak nálunk romlik lényegesen a vásárlóerő. Az AKI legfrissebb jelentése szerint az év első három hónapjában negyedével kevesebbet tudtunk eladni mind konzerv, mind fagyasztott borsóból a külpiacokon. Az sem lenne baj, ha idén kevesebb lenne a zöldborsó, de az időjárás eddig kegyes volt, már csak az esők szólhatnak bele a betakarításba. Magyarországon a borsó össztermése annak ellenére tartja a 90 ezer tonna körüli szintet (a tavalyi évet leszámítva), hogy 2016 óta több mint harmadával csökkent a növény betakarított területe. Idén bő 15 ezer hektáron került földbe a mag.

Tavaly rendben volt a piac

A tavalyi év eladási szempontból még jó volt. Magyarország tartotta vezető exportőri pozícióját zöldborsókonzervből, sőt, a háború ellenére fokozni tudtuk az eladásainkat az oroszok felé. Oroszország ugyanis 14 százalékkal több uniós borsókonzervet vásárolt, az ide érkező 18 ezer tonna áru oroszlánrésze pedig hazánkból származott. Magyarország összesen 21,5 ezer tonna konzervet adott el az EU határain kívül, emellett az EU-n belül is értékesített közel 36 ezer tonnát, főként Németországnak.

Fagyasztott borsóból már korántsem vagyunk nagy szereplők. Tavaly ebből 8,3 ezer tonnát exportáltunk, főként Romániába és Németországba. Ehhez képest Belgium csak az unió belpiacán egy nagyságrenddel több, 81,7 ezer tonna borsót értékesített.

Lásd még a témában: Leszerződünk borsóra, csemegekukoricára?