fbpx

Kukoricatábla az űrből, ez már precíziós mezőgazdaság

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 24.

A tavaszi vetésű napraforgó, szója és a hibridkukorica megfigyelésére adnak lehetőséget a műholdas felvételek. A Szegedi Tudományegyetem kutatói a Mezőhegyesi Ménesbirtok munkatársaival közösen egyedülálló kutatás keretében a Tangazdaság közel 400 km2-es termőföldjén termesztett kultúrákat elemzik különböző fejlődési szakaszokban az egyedi lehetőséget kihasználva.

 

Mezőgazdaság, űrből
A kutatáshoz az űrből érkezett felvételeket a Német Légi- és Űrtávérzékelési Központ
biztosítja (Fotó: SZTE)

 

A DESIS szenzorának programozott űrfelvételeit elemzik

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának kutatói a Mezőhegyesi Ménesbirtok munkatársaival futtatják a közös projektet. Az egyedülálló földmegfigyelési kísérlet kiváló lehetőséget nyújt a termesztett növények megfigyelésére a különböző fejlődési szakaszokban.

A kutatáshoz a felvételeket a Német Légi- és Űrtávérzékelési Központ (DLR-Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) DESIS nevű hiperspektrális, azaz a felszínborítást vizsgáló képalkotó berendezése biztosítja. Magyarország területéről a DESIS még nem készített felvételt, így a kutatás ebben a tekintetben egyedülálló az országban.

A DESIS szenzora május elsejétől egészen október végéig minden áthaladáskor készít felvételeket az említett területről.

 

Alkalmazott Geoinformatikai és Távérzékelési Laboratórium kutatói elemzik az adatokat

A mintaterület a napsütéses órák számát tekintve Magyarország egyik legjobb tájegységén található. Ennek köszönhetően hat hónapos kutatási időszakban több terrabyte adat feldolgozását végzik el a kutatók geoinformatikai, távérzékelési képfeldolgozó, elemző rendszerek segítségével.

 

Mezőgazdaság, űrből
Az űrből érkező képek 30×30 méteres térbeli felbontást tesznek lehetővé (Fotó: SZTE)

 

A képalkotó technológiának köszönhetően 30×30 méteres térbeli felbontásban lehet elemezni digitális képfeldolgozási módszerekkel a területet. Képenként körülbelül 9 milliárd adat jön létre minden egyes áthaladáskor.

A választott féléves időszakban, különösen a tavaszi vetésű napraforgó, szója és a legnagyobb területen termesztett hibridkukorica megfigyelésére lesz lehetőség a vetés előtti talajelőkészítéstől kezdve a vetésen át egészen a betakarításig.

A projektben a kutatócsoport tagjai elsősorban a talajadottságok, a csapadék, az öntözés, a tápanyagutánpótlás és a növényzet állapota közötti térbeli összefüggéseket szeretnék elemezni.

A kutatócsoportban a magyar szakemberek mellett üzbég és vietnami doktorandusz hallgatók is tevékenykednek.

 

Kiemelt témakánt kezelik a klímaváltozás hatásait

Tudományos és gyakorlati szempontból kiemelt fontosságú a klímaváltozással, a száradással kapcsolatos kutatási eredmények és a növényzet spektrális tulajdonságainak térbeli elemzése, valamint ezek összekapcsolása a növényzet vízigényének meghatározásával és a precíziós öntözési rendszerek üzemeltetésével.

 

Mezőgazdaság, űrből
A most alkalmazott űrtechnológia, melyből profitálhatunk, 2019 tavasza óta működik (Fotó: SZTE)

 

A DESIS képalkotó berendezését 2018. június 29-én szállította a SpaceX-15 űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra. A szenzor 2019 tavasza óta működik folyamatosan, de a kiválasztott mintaterületekre vonatkozó felvételek készítését programozni kell.

 

Forrás: SZTE, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc