fbpx

Esős napok jönnek, leállnak a gépek

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 14.

Zöldülnek a mezők, az alacsonyabban fekvő erdők, és az őszi vetések zöld tömege is egyre nagyobb. Az áprilisi eső épp olyan jókor érkezett, mint amennyire a májusit szoktuk várni. A növényvédelmi munkákra csak a jövő hét második fele biztosít majd időablakot.

tócsa a szőlősben
Alaposan átáznak a földek, jövő hét közepéig nedvesek is maradnak (fotó: Horizont Média)

A legfrissebb NDVI vegetációsindex-térképek a március végére – április elejére vonatkozó állapotot mutatják a met.hu adatai szerint. Az anomáliatérkép szerint a sokéves átlagnál országszerte jóval magasabb az index értéke. A legkisebb arányú pozitív eltérés Szabolcs-Szatmár vármegyei gyümölcsöseiben figyelhető meg, itt még ki nem zöldültek ki a fák.

A folytatást a jövő hét közepéig döntően egy mediterrán ciklon alakítja, mely a Dunántúlon már most is jelentős csapadékkal jár. Szombattól kezdődően egyik nap több, másik nap kevesebb helyen várhatók záporok, helyenként zivatarok. A jövő hét közepéig összességében a Dunántúlon 25-40 mm, a Dunától keletre 15-25 mm eső valószínű. Így a talajok nedvességtartalmának további jelentős növekedése várható.

A hosszú távú nemzetközi előrejelzések alapján február óta azt látjuk, hogy az április és a május a megszokott mennyiségű esővel öntözheti a földeket, nem lesz aszály. A hőmérsékleti átlagot a modellek a sokévesnél magasabbra helyezték.

talajnedvesség
A Dunántúlra rá is fér a bőségesebb csapadék (forrás: met.hu)

Az esős idő miatt magas lesz a páratartalom, hosszan vizes lesz a növények levele, így a gombás megbetegedések valószínűsége is növekszik. (Lásd még: A hideg tavasz hatásaival küzdenek a szántóföldi növények és Hideg, eső, melegedés: berobbannak a gombás betegségek.) A hőmérséklet éjszakánként jellemzően fagypont fölött várható, legfeljebb a fagyzugos helyeken fordulhat elő gyenge fagy. Szombattól nagyjából a 13-20 fokos sávban várhatók a hőmérsékleti maximumok. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlagértéke a jövő hét végig országszerte 10-12 fok között valószínű.