fbpx

Ötödével kevesebb a kukorica, gyümölcsből viszont jobb az év

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 28.

Megjelent az őszi munkákat összegző statisztikai jelentés. Az aszályos nyár alaposan elintézte a kukoricát, míg más növények dacoltak az időjárással.

 

kukoricatábla
Bács-Kiskunban nulla tonnás táblák is akadtak idén (fotó: Horizont Média)

 

Kukorica: csapnivaló

Tavaly nagyon megkésve zárult a kiváló, 8,4 millió tonnát súroló kukoricatermés betakarítása, és most is vontatottan haladtak a munkák. Tavaly november 12-én még csak 7 millió tonna tengeri volt a raktárakban, idén mindössze 5,8 millió tonna. Ez azt jelenti, hogy szerencsés esetben is csak 6,8 millió tonna lehet az idei végeredmény, ami elmarad az EU októberi jelentésében becsült mennyiségtől, pedig már az is nagyon pesszimista volt. Úgy tűnik, idén ötödével kevesebb a hazai kukorica, mint tavaly volt.

 

Jó ütemben haladt a vetés

A búzavetés készültsége viszont sokkal jobb idén – köszönhetően a szárazabb ősznek és a kevesebb kukoricának. Tavaly ilyenkor búzából még csak 804 ezer hektár volt bevetve, és a végeredmény 933 ezer hektár lett. Most azonban már 894 ezer hektárnál járunk, de ez csak a tempót dicséri, a végső területnagyságot ugyanannyinak tervezik a gazdálkodók, mint tavaly. Árpából 20 ezer hektárral 261 ezerre nőtt a novemberben regisztrált termőterület, ami a termény kiváló árának és kis termelési költségének köszönhető.

Repcéből 233 ezer hektáron végeztek a vetéssel, de ennek egy részét ki kellet tárcsázni a szeptemberi aszály miatt. Ipariági szereplők bő 200 ezer hektáros betakarítandó felülettel számolnak júniusban. A tavalyi termőterület súrolta a 290 ezer hektárt.

 

Őszi betakarítási számok

Burgonyából november 12-g 23 százalékkal, cukorrépából 27 százalékkal takarítottak be kevesebbet. Utóbbi kampánya nagyjából kéthetes késéssel indult, a helyzet tehát nem annyira rossz, mint amit a számok mutatnak, de iparági szerelők a betakarítás kezdetekor már 10-15 százalékos mínuszra számítottak. A burgonya felszedése sem ért még véget november 12-re, de a 23 százalékos elmaradás nem sok jót ígér.

Szójából és napraforgóból a tavalyit közelítő eredményt mutatnak a számok. Az aszály a napraforgót is megviselte, mivel az össztermése 3 százalékkal kevesebb idén (1,68 millió tonna), holott 40 ezer hektárral nagyobb területet foglalt el (650 ezer hektár), mint 2020-ban. A szója termésátlaga tavaly 2,7 tonna volt, idén pedig 2,65 tonna, amit annak köszönhet, hogy a 60 ezer hektár alá szoruló termőterület döntően öntözött, vagy igen jó termőhelyi viszonyok között található. A csemegekukorica termése azonban a lineár alatt is 13 százalékkal zsugorodott idén, és nem a kisebb termőterület miatt. Úgy tűnik, az idei nyár nagyon nem kedvezett a termékenyülésének.

 

Több lett a gyümölcs

Almából azonban 39 százalékkal több lett, mint tavaly, sőt a tavaszi fagyok miatt necces helyzetű őszibarackból is 10 százalékkal javult a teljes termés. A diótermés is 38 százalékkal emelkedett. Több lett a körte (+20%), a szilva (+9%) és a borszőlő is (+10%).

 

A részletes számok itt böngészhetők át.