fbpx

Az egyik legjobb sövénynövény, a leylandi ciprus

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 június 01.

A családi házak jelenleg reneszánszukat élik, hiszen jelentősen megnőtt irántuk a kereslet a sok ideig elhúzódó bezártság miatt. A kertes házak egyik legnagyobb előnyét ugyanis az adja, hogy az otthonunk mellé egy darabka természetet, egy saját kis „erdőt”, „dzsungelt” vagy „rétet” is kapunk. Ahhoz azonban, hogy a kert tényleg a saját privát szféránkká válhasson, ki kell zárnunk a külvilág zaját és látványát.

 

leylandi ciprus
Forrás: budaikertcentrum.hu

 

Elsőre talán a kerítés tűnhet a legkézenfekvőbb megoldásnak. De ahhoz, hogy a külvilágot teljesen kizárjuk, zárt válaszfalra van szükségünk, ez viszont sok esetben belerondít a természetes látványba, és ezáltal kissé mesterséges hatást kelt. Hogyan oldható meg úgy a külvilág kizárása, hogy a takarás biztos legyen, ám mégis természetközeli?

A legjobb megoldást a sövénynövények jelentik.

 

A sövénynövények jellegzetességei és előnyei

Sok háztulajdonos bizalmatlan a sövények alkalmazásával kapcsolatban, hiszen:

  • folyamatos gondozást igényelnek,
  • sok esetben hézagosak, nem fednek teljesen,
  • néha nem nőnek elég magasra ahhoz, hogy a járókelők fölé magasodjanak.

Szerencsére mindhárom problémára van megoldás, hiszen van néhány örökzöld növény, amelyek nagyon magasra nőnek, igénytelenségük miatt rendkívül kevés gondozással is beérik, és teljesen összenőnek.

Mindezek mellett pedig természetesen télen is védelmet nyújtanak a kíváncsi tekintetek vagy hangos zajok elől, hiszen az örökzöld növények jellegzetessége, hogy leveleiket folyamatosan hullatják le, és nem egyszerre, ezáltal mindig zöldbe vannak öltözve.

A legnépszerűbb örökzöld sövénynövény sokáig a smaragd tuja volt, ám csoportos megbetegedése miatt ma már nem ajánlott sövényként való ültetése.

Azonban van egy másik növény, amely nagyon hasonló a smaragd tujához, ám nem kell megbetegedéstől vagy elszáradástól tartanunk. Ugyanakkor tökéletesen megfelel a sövénynövényekkel szemben támasztott magas elvárásoknak. Ez a növény pedig nem más, mint a leylandi ciprus!

 

Leylandi ciprus, mint sövény

leylandi ciprus
Forrás: budaikertcentrum.hu

 

A kertészek által is egyik legszebb sövényként emlegetett leylandi ciprus bár nagyon hasonlít a smaragd tujához, mégsem tartozik a tujafélék közé.

Nagyon jól bírja a szárazságot – főleg a begyökeresedése után –, ahogy a talaj típusára sem igényes. Emiatt rendkívül jó választás lehet azoknak a kerttulajdonosoknak, akiknek kevés idejük van, és nem kifejezetten a kert gondozásával szeretnék tölteni a szabadidejüket.

A leylandi ciprus a gyorsan növekvő sövénynövények csoportjába tartozik, hiszen évente 50-80 centimétert is nőhet Így  pár év alatt elérheti azt a magasságot, ami a kert elhatárolásához és a belátás megakadályozásához szükséges.

Nagy előnye, hogy terméketlen növény, ezáltal nem hoz termést, nem szemetel, nem szór allergizáló pollent.

Fontos azonban kiemelni, hogy ha egy szép, egybefüggő zöldfalat szeretnénk látni a kertünk határán, akkor három dologra is szükségünk lesz:

  • sok napsütésre,
  • pontosan kimért ültetési távolságra,
  • megfelelő metszésre.

A növényünkkel akkor tehetünk a legjobbat, ha olyan helyre ültetjük, ahol legalább 6-8 óra napsütés éri minden egyes nap. Ekkor ugyanis ellenálló, sűrű, egészséges, gyorsan fejlődő növény lesz.

Bár nem csak sövényként ültethető, ha erre szeretnénk használni, célszerű körülbelül 80 centiméter távolságra ültetni őket egymástól. Így érhető el a legjobb eredmény: nincsenek túl közel egymáshoz, megfelelően tudnak növekedni, de túl messze sincsenek, így szépen össze tudnak nőni. Nagyon fontos, hogy 80 centiméter alatt a tőtávolságot értjük, tehát nem a két növény levélzete közötti hézagot, hanem a növények törzse közti távolságot.

A metszést évente legalább egyszer, de inkább kétszer érdemes megejteni, egyszer májusban, egyszer pedig júniusban-júliusban. Sok növénynél az ősz a legjobb időpont a metszésre. Ám a leylandi ciprus esetében ezzel új kihajtást indukálhatunk, ami problémás, hiszen az új hajtások a közelgő tél miatt visszafagyhatnak. Sövényként trapéz formára érdemes nyírni, ami azt jelenti, hogy a fenti ágrendszert keskenyebbre, a lenti ágakat pedig szélesebbre érdemes hagyni, így a növény minden része megfelelő mennyiségű fényt fog kapni.

 

Budai Kertcentrum Kft – BKC

Weboldal: https://budaikertcentrum.hu

Cím: 1021 Budapest, Budakeszi út 95.

email: [email protected]

BKC logo