fbpx

Már nagyon jönne a spanyol brokkoli…

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 29.

Az időjárás miatt hamarabb készült el idén a spanyol brokkoli, de a meleg, hosszúra nyúlt tenyészidőszak miatt a célpiacokon még ott van a saját termés is.

brokkoli
A termelők és a fogyasztók is szeretik (forrás: Hortalizas La Serrana)

Hatalmas területen készül

A spanyol Murcia régióban található Hortalizas La Serrana gazdaságban már megkezdődött a téli brokkoli szedése. 500 hektáron termesztik idén ezt a zöldséget. A cég Franciaországtól Ukrajnán át az Arab Emirátusokig szállítja kertészeti termékeit. Körülbelül 20 millió brokkolit állítanak elő, ezekkel november elejétől júniusig látják el a piacokat.  

„Ebben a szezonban alig esett csapadék, és szokatlanul nagy volt a hőség egészen novemberig. A brokkolit különböző adottságú táblákban termesztjük, ami segíti a fajták diverzifikálását. Elsőként a magasabban fekvő területeinkről gyűjtjük be a termést” – mondja Diego Perez gazdaságvezető.

Bár az egyes fajtákat a különböző termőhelyekhez válogatták, az ennyire magas hőmérséklet már egyiknek sem jó. A gazdaságban heti bontásban terveznek az egyes táblákról leszedhető brokkolimennyiséggel, de ha a hőmérséklet 10 fokkal magasabb a vártnál, akkor az lerövidíti a brokkoli tenyészidőszakát, így idén újra kellett tervezni a szállításokat a La Serranánál.

Lesz igény, csak kicsit később

„A brokkoli iránt azonban továbbra is nagy a termelői elkötelezettség” – állítja Perez. Ezt azzal indokolja, hogy könnyebben termeszthető, mint a karfiol, kisebb a betakarítási vesztesége, és jellemzően nagyobb a hozama, emellett a fogyasztása is folyamatosan nő. Így a termőterülete is bővülést mutat más zöldségnövények rovására.

A gazdaságvezető szerint a brokkoli jelenlegi ára nem tükrözi az előállítási költségek emelkedését, de muszáj lesz elérnie azt, különben leállítják a termelését. „Az értékesítési szezon lassabban indul a reméltnél. A rendelések visszafogottak, talán az enyhébb európai időjárás miatt. Amikor a konkurens termelőknél leáll a betakarítás, akkor szokott beindulni igazán az import” – fogalmaz bizakodva Perez.

Mivel az import és a belső termelés egyszerre van jelen a célpiacokon, egy ideig biztosan nem érvényesíthetők a termelők magasabb árvárakozásai.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Ezért drága a brokkoli és a karfiol.