fbpx

Brazília: rekordok születtek szójából, felkészül a kukorica

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 14.

A brazilok a szójaterület háromnegyedén végeztek a betakarítással április elejére, amiben az esős időn túl a hatalmas termés is közrejátszik. A másodvetésű kukorica vetésével is elcsípték az optimális időablakot.

 brazil szója aratás
Tényleg rekordtermés lesz (forrás: agweb.com)

3,7 tonnás szójaátlag

A szója betakarítása több kulcsfontosságú közép-nyugati államban is késett a heves esőzések miatt – írja jelentésében az USDA. Országosan körülbelül a terület 75 százalékával végeztek a kombájnok. Ez tavaly április elejéhez képest 6 százalékos elmaradásnak felel meg. A legnagyobb termelő, Mato Grosso állam befejezte a betakarítást, és 44,3 millió tonnás rekordtermésről számolt be. A levágott terület 12 millió hektár volt, azaz az átlagtermés közel 3,7 t/ha (!). A második helyezett Paraná is rekordtermésről számolt be (~22 millió tonna). Északkeleten a betakarítás 69 százalékos készültségen áll. A hozamok a jelentések szerint itt is jóval átlag felettiek.

A fővetésű kukorica átlagos lett

A fővetésű kukorica betakarítása a közepénél jár Brazíliában. Ez a növény már kevesebb, mint negyedét adja a brazil termelésnek, inkább a szója után következő, másodvetésű kukoricára (safrinha) alapoznak a gazdaságok. A fővetésű kukorica várhatóan 4,4 millió hektárról kerül a magtárakba, a becslések szerint 26,8 millió tonnás mennyiségben (6 t/ha). Ez picivel kevesebb a korábban vártnál.

Jól sikerült a safrinha vetése

Közben már befejeződött a safrinha elvetése is, kivéve Mato Grosso do Sul államot, amelyik az összetermés 12 százalékát szokta adni. Itt a túlzottan nedves talaj akadályozta a munkát. A legnagyobb mennyiségben Mato Grossoban vetik a safrinhát, a brazil kibocsátás 47 százalékát ez a szövetségi állam adja. Itt a vetések 80 százaléka az ideális időablakon belül történt meg. A safrinha vetésterülete összesen 17 millió hektár lehet, félmillió hektárral több, mint tavaly. A növény számára eddig optimálisan alakult az időjárás. A betakarítás júniustól szeptemberig tart a hatalmas országban.

Ez a szakcikkünk is érdekes lehet a témában: Ki veszi meg a magyar kukoricát?