fbpx

Carnadine – a szokásosnál 25%-kal több acetamiprid hatóanyag hektáronként

Írta: - 2023 április 14. -Hirdetés

Új, folyékony rovarölő permetezőszer repcében és almában.

Számottevően csökkent a különböző hatóanyagok száma, új szerek az engedélyezések hosszú időtartama miatt pedig csak nagyon lassan jelennek meg a piacon. Különösen érzékenyen érinti ez az olyan kultúrákat, amelyekben a vegetáció során folyamatosan jelen vannak a különböző fajú kártevők. Gondoljunk csak az őszi káposztarepcére, amiben ősztől kezdve nem csak a tankönyvek szerint 10-11 rovarkártevővel kell megküzdenünk.

A rengeteg kártevő folyamatos jelenléte többszöri védekezést igényel. Fontos lenne úgy kombinálni a rendelkezésre álló hatóanyagokat, hogy a hatékonyság mellett a rezisztencia kockázatának kialakulását is figyelembe vegyük és megpróbáljuk elkerülni. A leggyakrabban használt hatóanyagok a repce rovarkártevői ellen a piretriodok és az acetamiprid. A piretroidok előnye, hogy taglózó hatásuknak köszönhetően gyorsan elpusztítják a területen lévő kártevőket. Az acetamiprid hatóanyag felszívódik és szállítódik a növényben, így hosszabb tartamhatásra számíthatunk.

A Nufarm új terméke az őszi káposztarepcében a nagy repceormányos, repceszárormányos, repce-fénybogár, repcebecő-ormányos és repcebecő-gubacsszúnyog, illetve almában almamoly és levéltetvek ellen használható, 200 g/l acetamiprid hatóanyagot tartalmazó Carnadine. A szer folyékony termék, formulációja SL, ami az acetamiprid hatóanyagú termékek között egy új lehetőség a nagyobb hatékonyság elérésére. A permetlé egyenletesebben fedi a védendő felületet, jobb tapadást és gyorsabb bejutást biztosít a hatóanyagnak. Az SL formuláció továbbá könnyű kezelhetőséget is biztosít a permetezést végző kollégáknak. A Carnadine dózisa őszi káposztarepcében 0,25 l/ha, almában almamoly ellen szintén 0,25 l/ha, levéltetvek ellen 0,125 l/ha. A Carnadine 0,25 l/ha-os dózisa lehetővé teszi, hogy az egyéb acetamiprid hatóanyagú termékekhez képest 25%-kal több hatóanyaggal dolgozhassunk hektáronként. A magas dózisnak köszönhetően markánsabb hatást érünk el, ami együtt járhat a hosszabb tartamhatással is. Repcében az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 28 nap, ami fele a legtöbb acetamiprid hatóanyagú termékének. Így szükség esetén virágzás utáni időszakban is lehetőség van a védekezésre.

2022-ben hazai kísérletben vizsgáltuk a tankkeverékben történő kijuttatás fontosságát őszi káposztarepcében repce-fénybogár ellen. A kombinációban való kijuttatás mind az első napon, mind később nagyon meggyőző eredményt adott. A folyamatos betelepedés mellett is 90%-os vagy annál magasabb hatékonyságot értünk el.

Carnadine hatékonyság, ábra
Forrás: Nemesbőd, 2022 (Nufarm fejlesztési kísélrletek)

A Carnadine-t virágzó repcében méhkímélő technológiával kell kijuttatni. Ebben az esetben is célszerű a Carnadine-t piretroiddal kombinálni. A Sumi Alfa 5 EC eszfenvalerát hatóanyaga azon kevés piretroid hatóanyagok közé tartozik, amelyeket a méhekre csak mérsékelten veszélyes kategóriába soroltak, így méhkímélő technológiával szintén kijuttatható. A Carnadine 0,25 l/ha és a Sumi Alfa 5 EC 0,3 l/ha dózisának tankkeverékben történő kijuttatása mégis leginkább zöld bimbós állapotban, de legkésőbb a virágzást megelőzően javasolt. A nagy dózisú hatóanyagok kombinációjával az azonnali taglózó hatás mellett jelentős tartamhatást is elérhetünk anélkül, hogy a méheket veszélyeztetnénk.

Napjaink „hatóanyagínsége” miatt különösen fontos, hogy minden egyes hatóanyagra – legyen az rovarölő, gombaölő vagy gyomirtó szer – nagyon vigyázzunk. Különösen igaz ez olyan kultúrák esetén, ahol valóban csak egy-két hatóanyag áll rendelkezésünkre az adott károsító leküzdésére. Ilyen kultúra a repce, ilyen hatóanyag az acetamiprid és természetesen a piretroidok is. Így ezeknek a kombinációban és teljes dózisban történő kijuttatása kulcsfontosságú! A jó hatékonyság nemcsak a rezisztencia elkerülésének szempontjából fontos, hanem minden termelő érdeke is, hiszen minden egyes virágbimbó elvesztése sok-sok mag és összességében sok-sok kilogramm termés elvesztését vonja maga után.

Gaál Orsolya
Field Marketing Specialist
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

Nufarm logo