fbpx

Még egy év vámmentesség Ukrajnának?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 27.

Az EU tavaly június 4-én döntött úgy, hogy egy évre minden Ukrajnából érkező agrár- és ipari terméket mentesít a vámok és behozatali kvóták alól. Most pedig úgy fest, hogy meghosszabbítják a vámmentes státuszt.

Izmail
Az ukránok fontos dunai kikötője: Izmail (forrás: izmport.com.ua)

Hosszú vámmentes időszak jöhet

Az Európai Bizottság jóváhagyta az Ukrajnára vonatkozó autonóm kereskedelmi intézkedések további egy évvel történő meghosszabbítására vonatkozó javaslatot – jelentette be Julija Szvyridenko, Ukrajna miniszterelnök-helyettes február 23-án. „Ez az első hivatalos lépés a vámmentes rendszer folytatása felé. A következőkben ezt a kérdést az EU Tanácsa fogja tárgyalni, tegnap pedig az EU-tagországok állandó képviselőivel egyeztettünk róla” – mondta. Siker esetén 2024 júniusáig élvezhetnék az ukrán termékek a vámmentes belépést az uniós piacra.

Szvyridenko azt is megjegyezte, hogy a vámok teljes eltörlésének köszönhetően Ukrajna a háború alatt növelni tudta az EU-ba irányuló exportját. 2022-ben az ukrán exportbevételek csaknem kétharmadát az uniós piac adta, 27,9 milliárd dollár folyt be hozzájuk az európai közösséggel folytatott kereskedelemből.

Megrogyott a piac

Hozzá kell tennünk, hogy az EU sokszor csak tranzitállomás volt az ukránoknak, innen Afrikába és Ázsiába utaztak tovább a termékeik (vagy a beáramló ukrán áru lehetővé tette, hogy nagyobb mennyiségű uniós portéka váljon exportálhatóvá). A legnagyobb problémát azzal okozták a helyi gazdáknak, hogy árletörő hatást fejtettek ki minden olyan termékre, amelyik az unión belül kereste a vevőt, legyen ez búza, kukorica, csirkehús, méz vagy dió. (A repce csak a korai értékesítésnek köszönhette, hogy megmenekült az ukrán konkurenciától).

Az EU piacán eközben más eladók is megjelentek, akik korábban Oroszországot vagy Fehérországot vették célba az agrártermékeikkel, ilyen volt Törökország, Moldova vagy Kazahsztán.

Lásd még a témában cikkeinket:

Történelmük második legjobb exportévét zárták az ukránok 

Saját gabonaterminálokat építene Ukrajna a fogadó országokban

Törik a fejüket a törökök, elég-e nekik az EU piaca

Vámmentes gyümölcspiaccal csalogatja Moldovát az EU

Még több búza és árpa indul el Kazahsztánból