fbpx

Vámmentes gyümölcspiaccal csalogatja Moldovát az EU

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 30.

Moldáv szőlő, szilva, alma, fokhagyma? Több mint dupla mennyiség jöhet belőlük idén vámmentesen az unióba. A cél a kereskedelem teljes liberalizálása és Moldova leválasztása az orosz piacról.

moldáv cseresznye
Cseresznye, szilva, alma – egyre több moldáv áru érkezik az EU-ba (forrás: usaid.gov)

Telített piacon is van hely a moldáv gyümölcsnek

Szilvából világszinten Chile a legnagyobb exportőr, őt Spanyolország követi a sorban, de Moldovát is az élmezőnyben jegyzik: 2018-ban a világ 14. legnagyobb szilvaszállítója volt. Az EU egésze az 5. helyen áll a toplistán, hiszen az olaszok és a franciák is óriási szilvatermelőnek számítanak. Mégis van hely a közösség piacán a moldáv szilvának, nem beszélve a csemegeszőlőjükről, almájukról.

2021-ben Moldova összesen 52 ezer tonna szilvát exportált, ennek fele az EU-ba került, pedig csak 15 ezer tonna léphetett vámmentesen a közöség piacára. Idén a vámmentes kvóta 40 ezer tonnára emelkedett. A szilván kívül több mint duplájára nőtt a vámmentesen behozható csemegeszőlő (58 ezer tonna), alma (80 ezer tonna), paradicsom (4 ezer tonna), fokhagyma (440 tonna), cseresznye (3 ezer tonna) és szőlőlé (ezer tonna) mennyisége is. Szilvából potenciálisan 10 millió euró értékben érkezhet áru az EU-ba, csemegeszőlőből pedig 27 millió euró értékben – a Bizottság nyár eleji becslése szerint.

Moldova kereskedelmi integrációja

Moldova 2014 – azaz a Krím megszállása – óta részesül kereskedelmi kedvezményekben az EU-val kötött társulási megállapodás nyomán. A cél ugyanaz, mint Ukrajna esetén, egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodás. Moldova a maga részéről kötelezettséget vállalt arra, hogy jogszabályait közelíti az uniós standarhoz. Az EU-ba irányuló import liberalizációja segíti a moldovai termelőket és exportőröket abban, hogy leküzdjék azokat a piaci veszteségeket, amelyeket Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt szenvedtek el – mondta Janusz Wojciechowski európai mezőgazdasági biztos. Az EU pénzügyi támogatást is biztosít az országnak az orosz piacról való leváláshoz. (A kereskedés iránya az orosz-ukrán konfliktussal változott igazán nagyot. Lásd cikkünket: Alma: az oroszok ellátói most a román kapun dörömbölnek.)

Ki fogják használni a vámmentes keretet

A fagyokkal és szárazsággal járó kihívásokkal teli szezon ellenére a moldáv termelők több mint 70 ezer tonna szilvát fognak betakarítani idén. Az első komolyabb mennyiségű szilva júliusban került exportra, de a tömeges szállítások csak a múlt héten indultak meg a Stanley és a President fajtákkal. Eddig bő 3400 tonna szilva jutott el a fogyasztókhoz elsősorban Németországba, Ausztriába, Lengyelországba, Hollandiába, Romániába, Oroszországba. A moldáv szilva a legnagyobb mennyiségben augusztustól novemberig van jelen a piacon, döntően Stanley, Kabardinca, Cacanska lepotica és President fajtákkal.