fbpx

Még több búza és árpa indul el Kazahsztánból

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 29.

A legfrissebb USDA jelentés szerint több búza termett idén az országban, mint amire korábban számítottak, így az exportálható mennyiség is nagyobb. Árpából szintén jóval többet csépeltek, mint amit a betakarítás előtti utolsó elemzés sejtetett.

 kazah tehervonat
Kazah tehervonat (forrás: railway.supply)

Búza

Kazahsztán14,5 millió tonna búzát takarított be idén, 23 százalékkal többet, mint tavaly, igaz, 12,8 millió hektár kellett a szép teljesítményhez. Az exportálható mennyiség így 8,2 millió tonnáról 9 millió tonnára emelkedhet a már futó értékesítési szezonban. Kazahsztán legnagyobb kereskedelmi partnerei a környező országok: Üzbegisztán (az összes exportmennyiség 40-45%-a ide érkezik), Afganisztán (20-22%-os részesedés) és Tádzsikisztán (13-15%-os részesedés).

Idén az ukrán-orosz háború miatt nagyobb érdeklődést mutatnak az európai piac iránt is: Olaszországba júliusig 303 ezer tonna búza érkezett, közel háromszor több, mint tavaly. Ez már a magyar búza számára is piaczavaró tétel, hiszen mi is 600-800 ezer tonnával jelentkezünk az olasz vevőknél (idén is).

Árpa

Árpából 3,1 millió tonna került a raktárakba az országban, a tavalyi nagyon rossz termés után ez 30 százalékos javulást jelent. Egymillió tonna ebből exportálható is lesz, vagyis visszatérnek a megszokott kiviteli szinthez. A legfőbb célország Irán, ám az itteni kereskedők könnyen elpártolnak a kazah árpától, ha az orosz terményt olcsóbban megkapják. Míg 2020-ban július végéig az iráni kereskedők vitték el az exportárpa 84 százalékát, ez két év alatt mindössze 45 százalékos részesedésre apadt. Üzbegisztán viszont ez idő alatt a két és felszeresére növelte árpabehozatalát Kazahsztánból az állatállomány növekedése miatt.

A harmadik legnagyobb vásárlójuk idén júliusig Kína volt. Az ázsiai ország nagyon rapszodikusan vásárolja ezt a terményt (ahogy a kukoricát is). Míg 2020-ban és 2022-ben nagyon visszafogott érdeklődést mutatott iránta, 2021-ben háromszor nagyobb mennyiségben igényelte a kazah árpát. Ezen a piacon a franciák számítanak nagy játékosnak, a magyar gazdálkodókra csak a világpiaci árakon keresztül hat Kína adott évi vásárlási kedve.

Lásd még a témában: Bezuhant az arab árpaimport, Kína a fizetőképesebb.