fbpx

Útmutató a szilárd műtrágyák kezeléséhez és tárolásához

Írta: - 2023 november 30. -Hirdetés

A műtrágya nagyon érzékeny a külső hatásokra. Érdemes betartani néhány egyszerű szabályt a tárolása során, hogy hosszú távon megőrizhessük a minőségét és a szórhatóságát.

műtrágya tárolás
A műtrágya akkor szórható jól tavasszal, ha télen odafigyeltünk a tárolására (forrás: LAT)

Nedvesség

Fontos, hogy a műtrágyát már a szállítás során is védjük a nedvességtől, majd később a tárolás alatt. Ha a műtrágyától távol tartjuk a nedvességet és párát, a termék később is jól szórható marad. Ezért fontos, hogy a szállítóeszközök tiszták és szárazak legyenek, és csak száraz körülmények között végezzünk kirakodást.

Az ömlesztett műtrágya tárolóhelyének is tisztának, száraznak és időjárásállónak kell lennie. Az ömlesztett műtrágyát takarja le nem gyúlékony műanyagfóliával vagy ponyvával! A műtrágyákat mindig száraz és tiszta helyen tárolja! Azon tárolóhelyekre, amelyek padlózata nem 100%-ban vízzáró, a LAT Nitrogen a Terraperl vagy Lithosoil 300 használatát javasolja. Ebből négyzetméterenként 1-2 kg kiszórása az aljzatra segít a terméket szárazon tartani.

Hőmérséklet és szellőzés

A műtrágyákat hőtől távol és 32 °C-nál alacsonyabb hőmérsékleten tárolja! Biztosítson szellőzést és elegendő biztonsági teret a tető és a műtrágyarakat teteje között. Kültéri tárolás esetén kerülje a csomagolt műtrágyák közvetlen napsugárzásnak való kitételét, tárolja azokat árnyékos és jól szellőző helyen. Ha nincs más alternatíva, takarja le a rakatot világos színű (de nem átlátszó) műanyagfóliával vagy ponyvával a zsákok védelme érdekében.

Távol tartandók

Az ammónium-nitrát alapú műtrágyákat (NAC, COMPLEX) és a karbamidot a tárházban egymástól távol kell elhelyezni. A műtrágyákat ezen kívül az alábbiaktól elkülönítve kell tárolni:

  • üzemanyag;
  • szerves vagy éghető anyagok (pl. olajok és zsírok, fűrészpor, gabona, magvak, fű, szalma);
  • fémsók (pl. kromát-, cink-, réz-, nikkel- és kobaltvegyületek);
  • vízoldékony sók (kálium-klorid, nátrium-klorid, ammónium-szulfát);
  • erősen lúgos anyagok (mész, cement és fémsalak);
  • erős savak (sósav, kénsav);
  • sűrített gázok;
  • növény-egészségügyi termékek;
  • hőforrások (pl. kemencék, hegesztési és csiszolási munkák, lámpák, kapcsolók, elektromos kábelek, túlmelegedett gépalkatrészek, bármi, ami gyújtópontot vagy szikrát hozhat létre).

További tárolási tanácsok itt olvashatók.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Sokkal olcsóbb lett a műtrágya, mégis laposabb a pénztárca