fbpx

Jönnek a 7%-os kamatú agrár-forgóeszközhitelek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 24.

Kifut az aszálykárral sújtott termelőket célzó, 3%-os kamatú gyorshitel, de érkeznek újabbak, amiket bárki igénybe vehet – igaz, magasabb kamatszinttel, de még mindig kedvezményesen.

magágykészítés
Valamiből el kell indítani a szezont… (fotó: Horizont Média)

Év végéig szóló ajánlat

Bár a jegybanki alapkamat még 13%, az egyhavi BUBOR pedig 17,14%, a márciusban induló agár-forgóeszközhitelek az agrárminiszter tájékoztatása szerint 7% körüli kamatszinten lesznek. A kamattámogatás mértéke ugyanis legfeljebb 4 százalékpont. A jegybanki alapkamat a várakozások szerint fokozatosan csökken, így 2023 végére – amikor a program zárul – 6,5 százalék körüli lehet a felvett kölcsönök kamata. A hiteleket (MFB Agrár Forgóeszközhitel Program, MFB TÉSZ Forgóeszközhitel Program, MFB Élelmiszeripar Forgóeszközhitel Program) legfeljebb 6 éves futamidővel, 3 év türelmi idő mellett lehet felvenni.

Kifut az aszálykáros gyorshitel

Márciusban fut ki az aszálykárral sújtott termelőket célzó kedvezményes Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, amihez maximum 14 százalékpont mértékű kamattámogatást lehet igénybe venni, de legalább 3% kamatot fizetni kell. Pillanatnyilag ez a legolcsóbb szabadfelhasználású hitel az agrárium számára, így annak, aki igazolt aszálykárral rendelkezik, mindenképpen érdemes élni vele.

Törlesztési türelmi idő

A gazdálkodók likviditását segíti az is, hogy az év végéig nem kell fizetniük a korábban felvett hiteleiket. A moratóriumba 2022. szeptember 15-ig jelentkezhettek a termelők. A határidőig összesen 286,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági hitel visszafizetésére igényeltek és kaptak haladékot. A hiteleiket 2024-től kezdődően kell tovább törleszteniük – emlékeztet a vg.hu.