fbpx

Miért vannak ilyen horrorárak a zöldségpiacon?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 27.

Balszerencsés események sora kellett hozzá, hogy a mostani zöldségárszintek kialakuljanak. A Covid óta nem volt ennyire kihegyezve a zöldségekre a piac. Akinek van áruja, annak nem lesz panasza az idei bevételre. A vásárlóknak azonban nagyon meg kell gondolniuk, mihez nyúljanak.

piac
Várják a vevőt (fotó: Horizont Média)

Az időjárás, a háború és a törökországi földrengés is rontott az exportálható zöldségmennyiségeken, a helyzetet pedig tetézi a muszlim Ramadán közeledte, ami jelentős mennyiségű árut irányít az arab piacokra, illetve tart bent Marokkóban.

Termelési gondok, exporttilalom

A háborúra vezethető vissza az energiaárak emelkedése, ami miatt Hollandiában most erősen visszafogott az üvegházas termelés. Az időjárás az egész világon furcsa arcát mutatja. A bajok már nyáron elkezdődtek az Európában tapasztalható extrém meleggel. Talán a hagyma esetében a legfájóbb a kiesés: 30 százalékkal zsugorodott az európai termelés. Míg korábban Üzbegisztán, Kazahsztán és Tádzsikisztán is be tudott segíteni Európa ellátásába 100-200 ezer tonnával, most ezek is exporttilalmat vezettek be erre a zöldségre. Burgonyából szintén kevesebb van a szükségesnél. (Lásd októberi cikkünket: Most vegyen krumplit, később nehéz lesz!)

Spanyolországnak az elmúlt hetekben és hónapokban többször is meg kellett küzdenie az időjárási szélsőségekkel, ami megmutatkozott. a szűkülő termékkínálatban. „Almeríában és Murciában az utóbbi időben szokatlanul hideg volt, ezért alig van termelés, ezért árrobbanás következett be. A padlizsán ára A 6. héten 4 EUR/kg volt” – mondta el Jan Hövelkamp, a német Polfrucht AG munkatársa. A múlt héten Szicílián vihar tombolt, ami sok melegházat tönkretett. Így a spanyol termelésben mutatkozó űrt most az itteni sem tudja tompítani. Törökország pedig a földrengés miatt nincs exporthelyzetben. (Lásd cikkünket: Földrengés és a török agrárexport.)

Eltűnt a marokkói áru

A Ramadán idén március 23-tól április 20-ig tart. Az exportőrök hagyományosan kiemelten kezelik ezt az időszakot. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a jól fizető arab piac kiszolgálása kerül a fókuszba, másrészt Marokkó, aki a világ negyedik legnagyobb paradicsomexportőre, igyekszik otthon tartani a zöldségeket a muszlim ünnepre. Ezen a héten már él a gömb- és koktélparadicsomokra bevezetett exportkvóta, ami a kivitelt a megszokott mennyiség tizedére szorította vissza. A hírek szerint az exportkorlátozás mindaddig érvényben marad, amíg az árak vissza nem térnek a normál átlaghoz. Marokkó már megtiltotta a paradicsom, hagyma és burgonya Nyugat-Afrikába irányuló exportját is.

Az exportpiacon mostanra csak Kína és Egyiptom maradtak számottevő mennyiséggel, de ez édeskevés a kereslet tükrében. Következmény: a koronavírus óta nem látott ilyen magas árakat a zöldségpiac, mint most. Akinek van áruja, annak nem lesz panasza az idei bevételre.