fbpx

Moszkva két feltétellel egyezik bele a gabonafolyosóba

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 18.

Oroszország nemcsak földgázt, de ammóniát is a világ rendelkezésére tud bocsátani a műtrágyagyártás alapanyagaként. Ehhez két feltételnek kell teljesülnie.

ammónavezeték
A hatalmas ammóniavezeték a Volgától a Fekete-tengerig nyúlik (forrás: medium.com)

Pénzügyi szankciók törlése

Oroszország november 19. után a „gabonaegyezmény” folytatásában érdekelt, de ehhez, mint azt már megírtuk, újabb feltételeket szabna. Legfontosabb elvárása az lenne, hogy az USA és az EU szüntesse meg azokat a szankciókat, amelyek leválasztották a Rosselkhozbankot a SWIFT-rendszerről. A hírek szerint csak a bankok jobb kommunikációjáról lehet szó a mezőgazdasági árukkal kapcsolatos nemzetközi ügyletekben, teljes szankciófeloldásról nem.

Ammóniaexport Odesszából

Az orosz fél másik követelése az, hogy a Volga mentén fekvő Togliattiból zavartalanul juthasson el az ammóniavezetéken át a növénytáplálás fontos vegyülete Odessza kikötőjébe, onnan pedig a gabonafolyosón át tovább. A vezetéken most nem áramlik ammónia, pedig tavasszal erre lesz leginkább szüksége a kultúrnövényeknek a mezőgazdaságban, és Európa is hiányosan ellátott a nitrogénműtrágya-gyártás alapanyagából. A felülvizsgált megállapodás értelmében Oroszország a gabonafolyosót, egész pontosan Odessza kikötőjét használhatná a szállítmányok indítására.

Ukrajnának is van még két kívánsága

Időközben Ukrajna is módosította az elképzeléseit: már nem csak Mikolajiv kikötőjét szeretnék bevonni az egyezménybe, hanem ugyanitt Olvia terminálját is használnák gabonaszállításra, továbbá nem egy évre, hanem határozatlan időre hosszabbítanák meg a megállapodást Az érvelés szerint az emberek élelemhez jutása függetlenül a háborútól garantált kell hogy legyen.

Kapcsolódó cikkünk: Ez fájni fog Moszkvának: ukrán célok a gabonafolyosóval.

Frissítés: „A moszkvai külügyminisztérium megerősítette, hogy november 18-tól kezdődően 120 nappal meghosszabbítják a megállapodást, amelynek részletein nem változtatnak. A közleményben hozzátették: Moszkva arra számít, hogy az ő aggályaikat is figyelembe veszik majd a jövőben az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatban.”