fbpx

Eláll az eső, jön a fagy…

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 15.

A térségünk fölött örvénylő ciklon ritkán előforduló mennyiséget produkált, többnyire 30-80 mm hullott a négy nap alatt, de északon 100 mm fölötti összegek is előfordultak – összegez a meteorológiai szolgálat. Helyenként az október havi átlag két-háromszorosának megfelelő mennyiségű eső hullott le. A folytatásban sem ígérkezik az időjárás sokkal jobbnak.

 

 

A Sajón és a Hernádon III., a Tarnán II. fokú árvízvédelmi készültséget okozó árhullámok alakultak ki, az Alföldön többfelé belvíz is megjelent. Többek között ennek a csapadékhullámnak is köszönhetően mind a 30, mind a 90 napos csapadékösszeg jócskán az átlag fölött alakul az egész országban. A kukorica aratását és az őszi kalászosok vetését ez az idő és a sáros talaj jelentősen hátráltatja, erről készítettünk körképet legutóbb.

A szántóföldi munkákkal a múlt hét második felében még úgy-ahogy lehetett haladni, de az elmúlt napok esős időjárása leállította a munkákat. A repce azonban a nehéz kezdés után folyamatosan regenerálódik. A növények jellemzőn a 6-8 leveles fenológiai fázisban járnak A felső fél méteres talajréteg országszerte telített, a mélyebb rétegekben az Alföldön van még nedvességhiány. A hideg levegő keddre-szerdára az egész országot elárasztotta, az északi középhegység csúcsain pedig már hó is esett. Fagy két méteres magasságban eddig még nem fordult elő az ország döntő részén. A folytatásban újabb csapadékhullám érkezik, majd a jövő hét első felében szárazabb és naposabb idő várható, de ezzel együtt megjelennek az idei első fagyok.