Óriási exportsikert értek el a málnával az ukránok

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 06.

Az ukrán bogyósgyümölcs-termelők a háború közepette is növelni tudták a fagyasztott málna exportját 2022-ben, és ezzel új kiviteli rekordot állítottak fel. A mérsékelt árszint ellenére nyereséges is volt a gyümölcs előállítása, így a termelők továbbra is motiváltak a málnatermesztésben.

fagyasztott málna
Sikertermék a málna (forrás: whitneyerd.com)

Ötödével többet exportáltak

A naptári év végén a fagyasztott málna ukrajnai exportja elérte a 40 ezer tonnát, ami 20%-os növekedést jelent a 2021-ben felállított korábbi rekordhoz képest. Ez tükrözi az Ukrajnában gyorsan növekvő fagyasztási kapacitást, valamint a termesztett málna termelésének és minőségének növekedését. Az ukrán fagyasztott málna

Az ukrán fagyasztott málna első 11 legnagyobb importőre 2022-ben az Európai Unió országai voltak, de a termék a világ 24 országa eljutott, ami újabb rekord. A kivitel több mint 60%-a a szomszédos Lengyelországot célozta, ahová 37%-kal több áru került, mint egy évvel korábban. A második helyen Németország áll, majd Litvánia, Csehország, Hollandia, Olaszország, Ausztria, Belgium és Franciaország következik a sorban. Ezek az országok egyenként mintegy 1000 tonna vagy annál több fagyasztott málnát importáltak Ukrajnából.

Nem volt drága, de megtérült

Az energiahálózatot érő folyamatos orosz támadások miatt nagyon nehéz a málnát lefagyasztani és tárolni, így kisebb csoda az ukránok exportteljesítménye. Mivel az árut gyorsan ki kellett juttatni az országból, ezt csak nyomott áron tehették meg, így az előző szezonhoz képest csökkentek az exportárak. A termelők és a feldolgozók által érvényesített árszint azonban teljes mértékben fedezte a bogyós gyümölcs termesztésének, feldolgozásának és tárolásának költségeit. Ez a továbbiakban is motiválni fogja a málna termesztését az országban.

Forrás: nak.hu

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Bogyós gyümölcsök: merre van még mozgástér?