fbpx

Digitalizált tudás, a szakirodalom bárhonnan elérhető

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 24.

Ezer kötet, 200 ezer oldal szakirodalom érhető már el online az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárának keresőfelületén – a 2017-ben indult program fontos állomásához érkezett, melynek célja az erdészeti szakirodalom digitalizálása.

 

A könyvtár
Az értékes dokumentumok most már digitalizált formában is elérhetők (Fotó: Wagner Károly Alapítvány)

 

Az idén 155 éves Országos Erdészeti Egyesület

Az intézmény erdészeti szakkönyvtára meghatározó – az országban a második legnagyobb – gyűjteménye az erdészeti szakirodalomnak. Az 1990-ben létrehozott Wagner Károly Alapítvány fő célja az egyesületi könyvtár fenntartása, üzemeltetése, a könyvtári állomány gyarapítása, valamint technikai eszközök beszerzése.

Annak érdekében, hogy a nagyközönség számára ingyenesen hozzáférhetővé váljanak a több mint 100 év alatt összegyűlt, mára több mint 22 ezer kötetet tartalmazó állomány legértékesebb dokumentumai, az egyesület 2017 őszén, az Agrárminisztérium, valamint az alapítvány támogatásával megkezdte a Wagner Károly Digitális Erdészeti Szakkönyvtár felépítését.

 

Szakkönyvek, folyóiratok digitalizált formában

A digitalizálási programban az indulástól mostanáig ezer nyomtatott kiadvány – könyv és folyóirat – elektronikus változata készült el. Ezek közül kiemelendők Bedő Albert, Kaán Károly, Fekete Lajos és Vadas Jenő művei, a periodikák közül az Erdészeti Zsebnaptár teljes sorozata, a Mittheilungen des Ungarischen Forstvereines évfolyamai, az Erdészeti Kísérletek, valamint a 19. század végi, 20. század eleji, rövidebb ideig megjelent erdészeti témájú szaklapok.

A hazai és nemzetközi könyvtári gyakorlatban már ismert és széleskörűen használt szoftverre alapuló szolgáltatás egyaránt elérhetővé teszi az egymezős és az összetett keresési lehetőségeket, ráadásul a keresést a teljes szövegben biztosítja. A rendszer lehetővé teszi az erdészeti digitális könyvtár nemzetközi aggregátor szolgáltatásokhoz történő kapcsolódását is.

 

A könyvtár és az online felületének bemutatása (Videó: Országos Erdészeti Egyesület)

 

Forrás: Wagner Károly Alapítvány

Összeállította: Barna Ferenc