fbpx

Amikor az átrakókocsis traktor önállóan jön-megy

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 17.

A Case IH és a New Holland a most zárult párizsi SIMA kiállításon bemutatta új vezető nélküli traktorait. A tervezők célja az volt, hogy a traktor emberrel vagy ember nélkül is képes legyen önálló munkavégzésre, akár egy másik géppel tökéletes összhangban. Ez többek között a betakarításban jelenthet nagy segítséget.

Case IH kombájn, traktor
Kombájnürítés autonóm traktorral (forrás: Case IH)

Okos málhás gép

A Case IH egy autonóm Magnummal, a New Holland pedig egy autonóm T8 Genesisszel mutatkozott be. Mindkettőt Raven Autonomy technikával szerelték fel. A Raven egy amerikai gyártó, már 2019 óta kínálja OmniDrive kitjét, ami utólag beszerelve még a régebbi traktortípusokat is képessé teszi arra, hogy az arató kombájn mellett haladva átvegyék tőle a terményt, majd az átrakókocsival a megadott ürítési helyre vonuljanak. A kombájn kezelője egy tableten keresztül ellenőrzi a folyamatot.

New Holland

A CNH pontosan egy évvel ezelőtt szerezte meg a Raven feletti tulajdonjogot. A közös munka első eredménye egy autonóm Trident 5550 permetező megalkotása volt, amit már be is mutattak az idei amerikai Farm Progress Show-n. A mostani két traktor képes a műveleti zónák lehatárolására, az optimális útvonal és haladási sebesség megtervezésére, illetve a munkavégzés folyamatos kontrolljára. Kormányozzák a traktort a kombájn mellett, mialatt az ürít. (Ez nem egy automatikusan szinkronizált együttmozgás, amit éppen a gabonatömeg „helyváltoztatása” akadályoz meg.) Miután a kombájn kiürült, a traktor önállóan a kijelölt helyre vonul.

A technika korszerűbb, mint a jogszabály

Arra kérdésre, hogy ezzel a technikával mikor találkozhatnak a gazdaságok a gyakorlatban, a Case IH így válaszolt: „Technikai akadálya nincs annak, hogy több, akár régebbi Case IH szériatípusba is beszereljék az autonóm rendszert, már csak a jogszabályokat kellene hozzáigazítani a lehetőséghez. Németország az elsők között tette lehetővé, hogy 2017 júniusától vezető nélküli munkagépek is megjelenjenek a földeken, ám ezek mellé is állandó emberi felügyeletet rendelt.”

Ez azt jelenti, hogy bármerre is mozog a gép, az őt ellenőrző ember látómezejében kell maradnia. Ez gátolja azon munkák automatizálását, amelyeknek éppen az a lényegük, hogy a gép eltávolodjon az embertől. A jogszabályalkotók szerint még időre van szükség, hogy a gépek bizonyítsák a biztonságos működésüket, ám nehéz bizonyítani, ha a gép nem jut gyakorlási lehetőséghez. A fejlesztők a problémát úgy oldják meg, hogy vállalkozó kedvű gazdaságvezetőket vonnak be a tesztelésbe, de már nagyon szeretnék, ha nemcsak vinné, hanem hozná is a pénzt a sok kutatás.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Kapál, metsz, permetez, segíti a szüretet a robot.