fbpx

Árpa: már 25 százalékkal drágább, mint tavaly

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 13.

Nagyon keresett az árpa a világpiacon. Az áremelkedés hátterében egyrészt a kukorica áll, másrészt a ténylegesen szűkebb idei kínálat.

 

árpamag
A világpiac tudja, hogy kevés van belőle (forrás: zoomedi.ru)

 

Annak ellenére, hogy a májusi előrejelzésekhez képest csökkent a globálisan megtermelt árpa, a kereskedelembe került mennyiség még nőtt is május óta. Pedig a világ legnagyobb exportőrei közül Kanada és Kazahsztán lényegesen kevesebb terméssel lépett a világpiacra, a tavasszal várt mennyiséghez képest 38 százalékos terméskiesésről szólnak a hírek.

 

Kanada kiesett, felkészül Ukrajna

Eközben a kereslet várhatóan továbbra is erős marad az árpa iránt, elsősorban Kína és Szaúd-Arábia részéről. Az árpa exportjának mintegy felét e két ország veszi fel. (Lásd írásunkat: Várjon egy picit az eladással, idén is drága lehet az árpa.) Május és szeptember között az arab ország a várt ütemben vásárolta az árpát, Kína azonban 400 ezer tonnával kevesebb terményhez jutott. Legnagyobb beszállítója, Kanada ugyanis 2,5 millió tonnával kevesebb magot tudott eljuttatni a külpiacokra. Thaiföldön, Vietnámon keresztül is érkezik az ázsiai országba (ausztrál) árpa, de ennek exportja is idejekorán leállt. Ezen országok elsősorban takarmány minőségű árut exportálnak, holott Kína nagy mennyiségben igényelne sörárpát is.

Az EU a világ legnagyobb árpatermelője, de nagy a belső felhasználása is. Most azonban Európa is profitálhat Kanada romló exportkilátásaiból. A kínálatszűke azonban Ukrajnának és Ausztráliának jöhet igazán kapóra. A lendületes kereskedelem párosulva a szűkös terméssel a készletek gyors apadásához vezet a világpiacon, ami az árakban is azonnal tükröződik. Most 25 százalékkal magasabb az árpa világpiaci ára, mint egy évvel ezelőtt. A kukorica magas ára szintén fokozza az árpa iránti keresletet.