fbpx

100 milliárdos támogatás műtrágyavásárlásra – a spanyoloknál

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 06.

A spanyol kormány átvállalja a kisebb gazdaságok műtrágyavásárlásra fordított kiadásainak 15 százalékát. Mivel 250 ezer termelőt érinthet a kedvezmény, több száz millió euróra rúg a támogatási összeg.

műtrágyaszórás
Ezen múlik a potenciális termés ötöde (forrás: Kétegyházai Gyakorlat)

Nem akarnak terméscsökkenést

Az elmúlt évben megháromszorozódott a műtrágya ára, de nélkülük akár 20%-kal is csökkenhet a termésmutatott rá a spanyol agrárminiszter, Luis Planas. A spanyol gazdák évente mintegy 2000 millió eurót költenek különféle műtrágyákra. Most a helyi kormány úgy döntött, ezt a kiadást némileg csökkenti, és 300 millió eurós (117 Mrd forint) támogatási kerettel segíti a mezőgazdasági üzemek műtrágyavásárlásait.

A szaktárca vezetője abban bízik, hogy a termelési költségek csökkentése nemcsak a gazdálkodás jövedelmezőségén javít, de talán az élelmiszerárak csökkenéséhez is vezet.

300 hektárig él a támogatás

A támogatás természetes és jogi személyeknek is kifizethető, amennyiben rendelkeznek a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében nyilvántartott legfeljebb 300 hektár nagyságú szántóval vagy ültetvénnyel, minimum összege 200 euró. Az intézkedés mintegy 250 ezer gazdálkodót érint az országban. A támogatás a nyilvántartási adatok alapján automatikusan megérkezik a jogosultak számlájára.