fbpx

Jobb évet zártak a brit farmerek tavaly, mint 2021-ben

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 22.

Jobb üzemi eredményt értek el a brit farmok 2022-ben, min egy évvel korábban, és a jövedelmeknek egyre kisebb részét teszi ki a támogatás.

saláta
Nagy-Britannia élelmiszerimportjának mintegy 35%-át a kertészeti termékek teszik ki. A szigetország az ágazat megerősítését tűzte ki célul (forrás: farminguk.com)

Nagyobb volt az árbevétel, mint a költség

Nagy-Britanniában a mezőgazdasági termelés költségeit és bevételeit egy márciustól márciusig terjedő időszakra vizsgálják. Eszerint idén március 1-ig a legtöbb mezőgazdasági ágazatban több jövedelemre tettek szert a gazdaságok, mint egy évvel azelőtt. Mindezt úgy, hogy a brit kormányzat 2021 óta fokozatosan csökkenti a mezőgazdasági termelés alaptámogatását. 2022/23-ban az összes gazdaságtípusban az átlagos kifizetés körülbelül 22.700 font (cc. 10 millió Ft) volt.

Az év vesztese a baromfiszektor és a kiskérődzők voltak, míg az év nyertese a sertéstartás és a tejtermelés. A növénytermesztés legsikeresebb ágazata a kertészet volt, de a gabonatermelők is növelték a jövedelmüket. (Megegyezzük: Nagy-Britannia élelmiszerimportjának mintegy 35%-át a kertészeti termékek teszik ki. A szigetország az ágazat megerősítését tűzte ki célul.)

Valamennyi ágazatot egybevéve tavaly átlagosan 96.100 fontra, mintegy 42 millió forintra emelkedett a mezőgazdasági vállalkozások üzemi eredménye. A jövedelmeknek alig negyedét tette ki a támogatás. (Hazánkban legalább a fele dotációkból származik.)

brit farmok jövedelem
Mezőgazdasági vállalkozások jövedelmének alakulása Nagy-Britanniában (forrás: farminguk.com)

Ennyit hoz egy-egy mezőgazdasági tevékenység

Egy átlagos, szántóföldi gabonatermeléssel foglalkozó vállalkozás 25%-kal 150.400 fontra (65,5 millió forint) emelte az üzemi eredményt. A tehenészetek a magas tejáraknak köszönhetően közel kétharmadával több jövedelmet (229.300 font – 99,8 millió Ft) értek el, mint egy évvel azelőtt. A legeltetett kiskérődzőket tartók körében viszont 37%-kal, 21–25 ezer fontra (cc 10 millió Ft) esett az átlagos eredmény. A sertéstartók több jövedelemhez (67.900 fontra – 29,5 millió Ft) jutottak, mint egy évvel ezelőtt, a baromfitartók viszont kevesebbhez (105.900 – 46 millió Ft).

Ez a cikk is érdekelheti: Kedvet kaptak a kempingépítéshez a brit farmerek.