fbpx

Minden hőerőmű mellé kellene néhány üvegház

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 05.

A Freshplaza.com beszámolt egy szerencsés cseh kertészetről, amelyik a szomszédos hőerőmű hulladékhőjével fűti az üvegházait. A vállalkozó tudatosan alakította így a termelés helyszínét.

erőmű és üvegház
A kadani szénerőmű és a mellette fekvő üvegházak (forrás: freshplaza.com)

Három dolgon múlik a siker: energia, technológia, ember

„Csehországban nincs tradíciója az üvegházas termelésnek, ezért külföldről kellett behoznunk hozzá a technológiát. Jó piaci pozíciót nyújt nekünk viszont az a tény, hogy olcsón tudunk fűteni. Kihívást jelentett még a megfelelő munkatársak megtalálása. Nehéz volt az indulás, de most ott tartunk, hogy meg szeretnénk megduplázni a termőfelületünket” – sorolja Lukas Razl, az AGRO Kadaň munkatársa. A német határtól alig 20 km-re fekvő településen most nappal -2, éjszaka akár -9 fokot is mutat a hőmérő higanyszála. Mindez nem jelent problémát a cégnek. „Üvegházunkat egy közeli erőmű hulladékhőjével fűtjük” – közli Lukas. Ugyanis Kadanban található Csehország legnagyobb széntüzelésű hőerőműve.

A 2012-ben alapított és most 75 alkalmazottat foglalkoztató cég számára az olcsó működést biztosító helyszín megtalálása volt a legnagyobb kihívás. Ahhoz képest, hogy az üvegházat csak 2019-ben sikerült üzembe állítani, 2020-ban már több mint 5 millió eurós bevételt értek el. A termelés télen sem áll le. Költségeiken azzal is faragtak, hogy 2022-ben a világítást LED-re állították át, amivel 45%-kal csökkentették a villamosenergia-fogyasztásukat.

Lukas a legfőbb nehézségek között a szakemberhiányt is felemlíti. Csehországnak nincs kertészeti múltja, ezért Magyarországról, Szlovákiából és Hollandiából kértek segítséget az induláshoz. „Koktélparadicsomot termesztünk, a Rijk Zwaan nemesítőház egyik fajtáját, amivel az import kiváltása a célunk” – folytatja Lucas. „Piaci szempontból a legnagyobb kihívást Marokkó jelenti számunkra, de technológiai szempontból Hollandiára tekintünk, itt találhatók a legprofibban üzemeltetett üvegházak, itt a legjobb a szaktudás.”

Ők is beszállnak az uborkabizniszbe

A hulladékhő és a hollandéhoz fogható termelési számok igen jövedelmező működést tesznek lehetővé az AGRO Kadaň számára, így a cégvezetés idén is magas béreket tudott ajánlani a dolgozóknak. „Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy spórolhatnánk az embereken” – fűzte hozzá Lucas. A barna termésráncosodás vírusa azonban itt is állandó fenyegetést jelent, ezért már nagyon várják a rezisztens fajták megjelenését a termelésben. 2024-ben a mostani 12 hektárról 20 hektárra tervezik növelni a termőterületüket, és a kígyóuborkát is beillesztik a profiljukba. Már többször is írtunk róla, hogy egyre több paradicsomtermesztő jut hasonló gondolatra. (2022 a kígyóuborka éve volt – többen átálltak rá; Uborkások ugrottak a paradicsomtermelők helyére; Uborkára és dinnyére gyúrtak a spanyolok.)