fbpx

Uborkára és dinnyére gyúrtak a spanyolok

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 12.

Almeria egymaga ezer milliárd forintos nagyságrendben exportál zöldséget és gyümölcsöt elsősorban az EU-ba. Az andalúz szaktárca összegezte a növényházi termelés tavalyi számait: a paradicsom csak a harmadik-negyedik legfontosabb kultúra a kabakosok mögött.

kígyóuborka
Fő termékük: kígyóuborka (forrás: hazera.com)

Az uborka és a dinnye a legfontosabb kultúrák

Az andalúz mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a 2020/21-es gazdasági évben Almeria növényházainak területe közel 33 ezer hektár volt. Mivel a felület egy részén egy éven belül két termelési ciklus is lezajlik, így 48 ezer hektárnak tekinthető a fedett kertészeti előállításba vont terület.

A termelők 12,6 ezer hektárt (+2%) uborka termesztésére fordítottak, paradicsomtermesztésre pedig bő 8 ezer hektárt (-3%). Az uborka kilója 0,83 euró átlagáron kelt el, a paradicsomé 0,79 euró volt. Görögdinnyét 9 ezer hektárra (-5%) palántáztak ki, ezt kilónként 0,63 euróért tudták értékesíteni. A sárgadinnye közel 2 ezer hektárt foglalt el, és átlagban 0,79 eurót adtak érte a vevők. Cukkini is csaknem 8 ezer hektáron lett elpalántázva (-2%), ennek átlagára 0,74 euró volt. Közel 2400 hektárt (+5%) használtak padlizsán termesztésére, amiért átlagban 0,59 eurót fizetett a piac. Bő 200 hektárt (+23%) foglalt el a zöldbab, aminek átlaga 4,29 eurót tett ki.

Egy tartomány is milliárdokat hoz a konyhára

A tartomány összesen 3,5 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt szállított le az előző termelési szezonban, 3 százalékkal kevesebbet, mint 2019/2020-ban, de harmadával több bevételt ért el vele. Az áremelkedés ugyanis már ekkor lendületes volt. A termés kétharmada exportra került, ami 6 százalékos csökkenés mellett is ötötével több pénzt hozott a spanyol kasszába, 2,9 milliárd eurót.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A spanyol paradicsom is a holland zöldség helyét akarja.