fbpx

Vigyázat ősszel: nyüzsögni fognak a szívó kártevők

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 24.

Sajnos a támogatási rendszer és az idei időjárás kifejezetten kedvez a szívó kártevőknek. Négy eszköz maradt a kezünkben a korai lombkárosítók ellen az őszi kalászosokban. Legalább az egyiket muszáj alkalmazni.

csíkos gabonakabóca
Nemcsak a gabonakabóca volt aktív idén, de a levéltetvek és a gombabetegségek is. A kis súlyú magok könnyen szóródtak és árvakelésük is táplálta a tarlót (fotó: Horizont Média)

Szétszórt magok

A „levéltetűfészkekben” a szívó kártevők tápnövényeket találnak egészen addig, amíg az őszi gabonatáblák csírázni nem kezdenek. Minél korábban fertőzik meg a gazdanövényt a nyálukban bujkáló vírussal, annál súlyosabb lesz a kár. A levéltetvek szárnyas és szárnyatlan alakjai egyaránt jelen lehetnek az árpában, búzában, ha a közvetlen közelükben gyomos tarlót hagytunk. Az idei kis súlyú kalászosmagok könnyebben szét is szóródhattak a betakarításkor, ami a nedves nyárral párosulva ezek gyors keléséhez vezet.

Támogatott gyakorlatok és a kártevők

A csökkentett művelés vagy direktvetés alkalmazása is fokozza az árvakelések kockázatát. A gyomos (árvakeléses) tarlókon kívül a másodvetések és zöldítő sávok alkalmazása is nehezíti a szántóföldi növényvédelmet. Bár a támogatott felületek kétségkívül növelik a biodiverzitást. de a levéltetveknek is kedveznek. Sőt, elsősorban nekik kedveznek, hiszen elsőként a levéltetvek felszaporodása következik be, a rájuk vadászó ragadozóknak jellemzően már nincs idejük rendet tenni a területen a tél beállta előtt. Az eddigi időjárás és a várhatóan meleg ősz miatt most sok szívó kártevőre lehet számítani – a búza törpüléses vírusát (WDV) hordozó csíkos gabonakabócákra is –, így fokozott kockázata van a vírusok terjedésének.

Mire áldozzunk többet?

Mivel a kalászosokban már nincsenek engedélyezett, felszívódó, rovarölő szeres csávázóanyagok, másképp kell védenie a korai lombkárosítók ellen az állományt annak, aki a tarlóápolás költségén spórol. Vagy sokkal később kell elvetnie a búza-/árpamagot (amivel terméscsökkenést okozhat), vagy taglózó permetezést kell végeznie akár többször is a fejlődő állományokban, vagy többet kell költenie rezisztens növények vetőmagjára, amelyek a törpülés vírusával találkozva sem mutatnak tüneteket. Legalább az egyiknek mindenképpen meg kell valósulnia. Számoljon és döntsön, milyen pajzsokat húz az őszi kalászosok köré.