fbpx

A barna termésráncosodás ellen most már hatékonyak lehetünk

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 24.

Megtalálták a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető barna termésráncosodás vírussal szemben. A bejelentést Kormos István, az Ecowian Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója tette, elmondta, hogy a fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló cég a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportjával dolgozza ki az eljárást.

Paradicsom
A paradicsomot és a paprikát védő fejlesztés fenntartható megoldás, mert a hatóanyag lebomlik (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A magyar innováció a HIGÉN+99 nevet kapta

Az Ecowian sikerrel stabilizálta az emberi szervezet fehérvérsejtjeiben megtalálható anyagot, a hipoklórossavat. Ezt az immunrendszer első védelmi vonalaként állítja elő a sebhelyeken a fertőzések leküzdésére, a szervezetben megtalálható sóból és vízből. Ez a rendkívül egyszerű, ugyanakkor széles spektrumú (baktericid, fungicid, virucid, sporicid) természetes oldat kínálja a megoldást, a ToBRFV ellen.

A környezetbarát megoldás gyakorlatilag a vírus mechanikai továbbterjedést gátolja meg. Extrém gyors (15 másodperces) behatási idővel „dolgozik”, teljesen kizárja a rezisztencia lehetőségét, mivel a termék elektrokémiai úton fejti ki hatását. A MATE csapata már az öntözővíz vírusmentesítését és a prevenciós permetezést tesztelését is megkezdte.

A magyar fejlesztés fenntartható megoldás, mert a hatóanyag 100 százalékban lebomló. Jelenleg több magyarországi és ausztriai biogazdaságban kezdték meg az új megoldás használatát, bevezetését.

Eladhatatlanná teszi a paradicsom és paprika termést

Az emberi egészségre nem veszélyes vírus 2018 óta Európa több országában felbukkant, könnyen terjed, eladhatatlanná teszi a paradicsom és paprika termést, több százmillió euró kárt okozott világszerte az üvegházi növénytermesztőknek.

A közlemény szerint a cég és a MATE kutatócsoportja 2022 áprilisában laboratóriumi eredményekkel igazolta, hogy megtalálták az innovációs áttörést, mellyel sikerrel vehető fel a küzdelem a terméshozam akár 70 százalékát is veszélyeztető vírussal szemben.

Magyarországon üvegházban termesztve csaknem 110 ezer tonnát takarítanak be étkezési paradicsomból. A ToBRFV kórokozót 2015-ben, egy jordániai fertőzéskor Jordán-vírusnak nevezték el. A vírus terjedhet palántával és vetőmaggal, és fertőzőképes marad mechanikai eszközökön, cipőn, ruhán, a paradicsom szállítására használt göngyölegen, így könnyen átvihető a hajtatóházak között. Nagyobb távolságra akár fertőzött területről származó terméssel is eljuthat, jól érzi magát mínusz 10 és plusz 90 °C között, illetve a pollennel is terjed.

Zárt rendszerű termesztésnél a károkozók előfordulásának sokkal kisebb az esélye, de a megelőző és biztonsági szabályokat ilyenkor is be kell tartani.

Forrás: MTI