fbpx

Kanada éles versenyre készül Európával a kínai piacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 november 12.

Az északi ország idén 20%-kal több tavaszi búzát termelt, mint az ötéves átlag, de a durumtermése is kiváló lett. Nagy lesz a verseny Európával a kínai piacon.

A kanadai búzaexport a 2019/20-as kereskedelmi évben négy százalékkal csökkent az előző évihez képest. Durumbúzából 5,1 millió tonnát helyezett el az ország a külpiacokon, és ezzel a durumkészletek hosszú évek óta a legalacsonyabb szintre süllyedtek. A fő célpiacok Olaszország, Marokkó és Spanyolország voltak – összegez az USDA.

 

 

Az aszályos időszak szeptemberben köszöntött be, ami siettette a tavaszi vetésű búza és durum korai érését és betakarítását. A két növény összesen 9,6 millió hektárnyi területet foglalt el, összesített átlaghozamuk rekordközelinek számító 3,4 tonna lett. A tavaszi búza termelése visszaesett a 2019-hez képest kisebb vetésterület miatt, ennek ellenére 20 százalékkal (!) múlja felül az ötéves átlagot, 34 millió tonna lett. A durumbúza vetésterülete öt százalékkal csökkent 2019-hez mérten, mégis 6 százalékkal több lett a végeredmény, 6,1 millió tonna.

A búza és a durum piaca jól viseli a világjárványt, tartós kereslet mutatkozik minden gabonára. Eközben a fontos inputanyagok (műtrágya, vegyszer) továbbra is hozzáférhetőek maradtak, a szállítmányozás gördülékenyen megy és a feldolgozásban sem mutatkozik munkaerőhiány. A most futó gazdasági évben (júliustól) erős kanadai exporttevékenység figyelhető meg Kína, Banglades és Peru irányába. Tavaly augusztus óta így alakul a beszállító országok versenye a kínai búzapiacon: