fbpx

Sehol nem volt tél, de nálunk még extrém sok eső is hullott

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 25.

Magyarország az európai térkép szerint is extrém mennyiségű esőt kapott az utóbbi másfél hónapban. A rendkívüli meleg pedig egész Európát jellemezte. A tavasz a JRC MARS előrejelzése szerint Európa nagy részén átlagos mennyiségű égi áldással folytatódik, csak Olaszország és a Balkán mutat erőseb csapadékhajlamot.

búzavetés
A búzavetések januárban is úgy néznek ki, mint decemberben (fotó: Horizont Média)

Nem volt tél

Bár az őszi vetésű növények Európa nagy részén továbbra is megfelelő/jó állapotban vannak, a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok közötti jojózás aggodalomra ad okot a mezőgazdaságban. A január melegrekordokat hozott, a növények hidegtűrő képessége ezzel párhuzamosan lényegesen lecsökkent, így egy fagyhullám jó eséllyel károkat okozna bennük. A hegyekben rekord alacsonyra süllyedt a hótakaró vastagsága, ami a tavaszi víztartalékok tekintetében aggasztó. Nyugtalanok a termelők az enyhe telet követő, várhatóan erős kártevőnyomás miatt is.

Átlagosnál esősebb időjárás

Csapadéktöbbletet látunk Európa északi és középső részén, a Benelux-országokban és az Ibériai-félsziget nyugati részén. A talajok vízzel töltődése egyrészt üdvözlendő, másrészt a belvizek tartós jelenléte plusz fokok mellett a növények fulladásához vezethet. A felfagyásra is nagy ilyenkor az esély: ha a nappali meleget éjjel mínuszok követik, akkor a vízzel átitatott talaj megfagy, és a térfogatváltozással járó talajmozgások eltépik a növények hajszálgyökereit.

Decembertől január közepéig Magyarországon a megszokott csapadékmennyiség 2–2,5-szerese hullott le, és azóta is esett az eső. Hozzánk hasonló helyzetben van Szlovákia, Horvátország és Szlovénia, illetve Spanyolország, a keleti partjait leszámítva.

térkép

Ezzel szemben csapadékhiány figyelhető meg Délkelet-Spanyolországban, Dél-Olaszországban, Bulgáriában, Görög- és Törökországban. A törökök már a vetésnél járnának, a száraz föld késlekedést okoz a munkában. Olaszországban a fényhiány lassítja a termelést.

térkép

„Normálishoz közeli” tavasz

Februárban a szezonális előrejelzés szerint a szokásosnál melegebb lesz Európa nagy részén, de az Ibériai-félszigeten, Észak-Európa síkságain és Skandináviában csökken annak a valószínűsége, hogy az átlagostól magasabb hőmérsékletű lesz a március és az április. A csapadékmennyiség Európa nagy részén átlagos mennyiségű lesz. Februártól március végéig megnőtt a valószínűsége annak, hogy a szokásostól valamivel több csapadék esik Olaszországban, márciusban a Nyugat-Balkánon, illetve áprilisban a Kárpátokban.

Nézze meg, mennyire váltak be eddig a hosszú távú időjárási modellek: Ilyen lesz az időjárás a téli hónapokban.