fbpx

40-100 ezer euróval ösztönzik a gazdaságátadást

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 07.

Jövőre életbe lép a gazdaságátadási törvény. A gyorsabb generációváltást anyagi segítséggel is ösztönzi a kormányzat.

öreg gazda
A gazdaságátadó és az -átvevő is számíthat átalánytámogatásra (forrás: pixy.org)

Indul a gazdaságátadás

Nemcsak a mezőgazdaság számára, hanem az egész magyar társadalom és vidék számára kulcskérdés, ki fogja megtermelni az élelmiszert a jövőben – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az agráregyetemi hallgatók számára megrendezett Agribusiness Konferencián.

Az államtitkár szólt arról, hogy a fiatal gazdák ügye rendkívül fontos, ezért az Agrárminisztérium tudatosan foglalkozik az agrárium generációs megújulásának ösztönzésével. Az ehhez szükséges pénzügyi és szabályozási ösztönzők fontos eleme a 2023. január 1-jével hatályba lépő gazdaságátadási törvény épp úgy, mint az agrártámogatási rendszerben a fiatalok kiemelt kezelése.

Átalánytámogatás is lesz mellé

A törvény a már legalább 10 éve gazdálkodó és legalább 5 évvel a nyugdíj előtt álló termelők, valamint a náluk legalább 10 évvel fiatalabb, 50 év alatti hozzátartozók vagy legalább 7 éve alkalmazásukban álló munkavállaló számára teszi lehetővé gazdaságátadási szerződés kötését és így az egyszerűbb átadás-átvételt – emlékeztetett Feldman Zsolt.

Emellett a 2023-ban induló agrártámogatási rendszerben anyagilag is komoly mértékben támogatni kívánják a gazdaságátadási szerződés keretei között a gazdaságot átvevő és átadó felet is. Ennek mértéke a gazdaságátadónál akár 50-70 ezer euró, a gazdaságátvevőnél akár 40-100 ezer eurónyi vissza nem térítendő egyösszegű átalánytámogatás lehet. Ez a megoldás a jövedelemtermelő gazdaságát átadó, nyugdíjba vonuló személy későbbi életét teszi biztonságosabbá.

Mindemellett emelt, 65%-os támogatási intenzitással (50+15%) kívánják segíteni a fiatal gazdálkodók beruházásait és lesz induló támogatás is számukra, szintén fejlesztési kötelezettséggel kombinálva – fogalmazott az államtitkár.

Lásd a lényeget itt: Gazdaságátadás – Itt a törvénytervezet! A teljes törvényt pedig itt: 2021. évi CXLIII. törvény az agrárgazdaságok átadásáról.