fbpx

A drágulás ellenére több mezőgép kelt el, és most jön a boom

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 07.

A harmadik negyedévben kilőtt a mezőgazdasági gépek eladása. A gép- és alkatrész-kereskedők az év végéig minden eddiginél jobb eredményre számíthatnak.

 

deutz-fahr traktor
Jól fogytak a nagytraktorok (forrás: deutz-fahr.com)

 

Új gépre és alkatrészre is 16 százalékkal ment el több

Egyre nagyobb volumenben hirdetnek meg gépesítési, korszerűsítési pályázatokat a mezőgazdaság számára, emellett előnyös hitel- és lízingfinanszírozási lehetőségekkel is élhetnek a vállalkozások. Mindezt jól tükrözik a mezőgép-értékesítési adatok. Nem kétséges, hogy a digitalizációs kiírás kapcsán a legnagyobb roham még hátravan. Az AKI statisztikai jelentése azonban rámutat: a forint gyengesége, az alapanyagok és alkatrészek árának jelentős növekedése, nehéz beszerezhetősége árnyékot vet erre a rózsaszín képre.

A jelentés szerint 160 milliárd forint értékben vásároltak a gazdálkodók új mezőgazdasági gépet és eszközöket 2021 első kilenc hónapjában. Ez a forgalom16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Alkatrészekre több mint 54 milliárd forintot fordítottak, ami szintén 16 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. Nemcsak értékben, számszerűen is több gépet vásároltak a gazdaságok.

 

mezőgép értékesítés
Mindenkori rekordot hozott a harmadik negyedév (forrás: AKI)

 

52 milliárd traktorra, 22 milliárd kombájnra

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 62 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, a gabonakombájnok 14 százalékos arányt képviseltek. Márpedig ezekből számszerűen is több kelt el, mint tavaly.

Összességében 18 százalékkal több traktort tudtak idén az első háromnegyedévben értékesíteni a forgalmazók, ami 52,3 milliárd forintos árbevételt hozott a számukra. A traktorok között a legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 lóerős, könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 33 százalékkal nőtt az eladás és a 191–260 lóerősökből is 32 százalékkal. A 141–190 lóerős, „farmmindenes” csoportba tartozókból csak 5 százalékkal kelt el több, a 260 lóerős kategóriában pedig csökkent az értékesítés.

A kombájnpiac az eladott darabszámot tekintve csak kevéssé bővült (+2,3%), a 221 új gépre így is 9 százalékkal többet, 22 milliárdot fordítottak a gazdaságok. A megvásárolt önjáró rakodók darabszáma 10 százalékkal nőtt 2021. január–szeptemberi időszakában. Talajművelő gépekből 21 százalékkal nőtt az értékesítés 2021 első kilenc hónapjában. Kultivátorokból 89 százalékkal (!) nőtt a kereslet, de szárzúzókból is 18 százalékkal többet adtak el. Tápanyag-kijuttató gépekből 16, vetőgépekből 28 százalékkal volt nagyobb az eladás, mint egy évvel korábban.

 

A részletes adatok itt érhetők el.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina