fbpx

Cuppog a föld, de nemsokára keményre fog fagyni

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 11.

A talajok már most fél méter mélyen át vannak ázva és további esők várhatók. Emellett határozottan megérkezik a téli hideg is.

Hamarosan átfagy… (fotó: Horizont Média)

Összeszedték magukat

Az őszi vetések számára a szeptember elejétől mért hőösszeg jelentősen meghaladja az optimális értéket az országban. A csapadékösszeg viszont az ország nagy részén csak mostanra érte el az optimális körüli vagy kissé afölötti értéket, csak a Kisalföld egyes részei kivételek. Az őszi kalászos- és repcevetések jobbára felkészülten várják a telet áll a met.hu. oldalán.

Érkezik a tél

Hétfő délig összességében 20-40 mm csapadék valószínű az országban, de helyenként ennél több is eshet. Az eleinte enyhe időjárást fokozatosan egyre hidegebb váltja fel. Vasárnap nyugat felől egyre többfelé havas esőbe, majd havazásba vált át az eső. Hétfő reggelre főként a Bakonyban és az északkeleti országrészben néhány centiméteres hóréteg is kialakulhat.

Sokfelé lesz fagy, és napközben sem melegszik számottevő mértékben a levegő, majd kedden és szerdán reggelente már -3, -8 fokig hűl le a levegő, de a hóval borított területeken ennél több fokkal is hidegebb lehet.