fbpx

Az oroszok hipp-hopp termelésbe vonnak 5 millió hektárt

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 30.

Az orosz agrárminisztérium a mezőgazdasági földterületek egységes, digitális térképén dolgozik. Az állam célja, hogy a művelésbe vonható területeket befektetőkre bízza. Első körben 5,4 millió hektárt értékesítenek.

orosz termőföld
Igyekeznek minden művelhetőt művelésbe vonni (forrás: farmworld.tv)

Legalább 30 millió hektár

A 380 millió hektárt lefedő orosz szövetségi államban szűk 200 millió hektárra tehető a mezőgazdasági terület. Az állam gőzerővel dolgozik ezek feltérképezésén, a munka 2025 végére készülhet el. Előzetes becslések szerint 31 millió hektár parlagon hever.

Most felmérik, hogy az adott hektárok talaj- és éghajlati adottságai milyen szántóföldi növényeknek kedveznének, és a területi adottságok alapján milyen értéket képviselnek. Majd az állam „csomagajánlatokat” tesz bizonyos befektetők számára. A tervek szerint már idén értékesítenek 5,4 millió hektárt. A földek használatba vonását állami támogatással segítenék.

Nagy a mozgástér a termelésben

Az Orosz Föderációban nemcsak tízmillió hektárok várnak művelésbe vonásra, de a használt területek intenzifikálásában is nagy a mozgástér. Az elmúlt 10 évben egy teljes tonnával növelték a búza átlaghozamát, és még így is csak 3,2 t/ha-nál járnak. A hozamokat önmagában az is növeli, hogy – köszönhetően a klímaváltozásnak – a termelés több mint 70 százalékát már a nagyobb termőképességű őszi búza teszi ki.

orosz búza átlaghozam
Forrás: USDA

Lásd még a témában:

30 év – 30 millió hektár: Az orosz búza jövője
A Nagy Medve lenyomja a világot, csak a know-how-nk maradt