fbpx

Ilyen lesz az időjárás a téli hónapokban

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 05.

Az európai tél a szokásosnál is enyhébb lehet a La Nina időjárási jelenség miatt, az USA-ban pedig kifejezetten meleg lesz. Eközben az ausztrálok hűvös, csapadékos időjárásra számíthatnak, ami máris meglátszik a búzájuk minőségén. Sorra vesszük a világ fontos gabonatermesztő régióit.

téli búzatábla
Enyhe telünk lesz (fotó: Horizont Média)

Európa

A modellek szerint a legtöbb nyugat-európai országban nagyjából a megszokott keménységű télre készülhetnek az emberek, ezzel szemben Közép-Európa egyes részein – így nálunk is – melegebb lesz a hőmérséklet a sokéves átlagnál. Az EU-n belül kifejezetten magasabb hőmérsékletre az Olaszországtól Romániáig terjedő sávban, illetve Skandináviában van esély. Az EU-tagállamok már majdnem színig töltötték stratégiai gáztartalékaikat, és a magas árak miatt a fogyasztás csökkenése is jelentős, a legtöbb országban 20 százalék körüli.

Az Orosz Föderáció fekete-tengeri régiójában az időjárás pillanatnyilag segíti az őszi vetésű növények fejlődését, de a fekete-tengeri régióban a heves esőzések késleltetik a betakarítást és a vetést. A folytatásban enyhe télre készülhetnek az oroszok. Ukrajnában az időjárás kedvez a betakarításának, de az ország déli részén már túl száraz a föld az őszi vetéseknek. A jövő héten kisebb esőzések várhatók, de ezek a déli tájakat nem érintik. Odessza körzetében mostanra 6000 hektárnyi repce és 2000 hektárnyi őszi búza pusztult el.

téli időjárás EU 2022

Amerika és Ausztrália

Az USA-ban kifejezetten melegnek ígérkezik az elkövetkező pár hónap. A „kukorica övezetben” most is meleg és száraz időjárás uralkodik, ami lehetővé teszi a szója és a kukorica alacsony nedvességtartalmú betakarítását és az alacsony szárítási költséget. Az előrejelzett termésátlag 11 tonna lehet kukoricából, a végeredményt 358,4 millió tonnára kalkulálják. Ez 6,5 százalékkal lenne kevesebb a tavalyi össztermésnél. A talajok gyengén vannak feltöltve nedvességgel, a búzák igényelnék az esőt.  

Eközben Brazíliában az időjárás a legtöbb régióban kedvez a szója és a kukorica vetésének, fejlődésének, és folytatásban is átlagos tenyészidőszakra számíthatnak a gazdálkodók. A jövő héten heves esőzések várhatók, sietni kell a vetéssel. Argentínában viszont kitart a szárazság. Bár a jövő héten esőre számítanak, a téli hónapok egésze a szokásosnál melegebb lehet.

téli időjárás globális 2022

Ausztráliában a legutóbbi esőzések rontották a búzatermés minőségét, bár a mennyisége továbbra is rekordszintet mutat. A keleti gabonaövezetben, ahol prémium durumbúzát termesztik, már biztosnak látszik, hogy a termés közel fele csak takarmányminőségű lesz. Itt a folytatásban is az átlagosnál hidegebb időjárásra lehet számítani márciusig.