fbpx

Nincs hatékony agrárium digitalizáció nélkül

Írta: Sajtóközlemény - 2023 január 19.

Az agrárium minden területén a precíziós gazdálkodás a jövő útja, a hatékonyság egyik fő feltétele – hangzott el a PREGA Konferenciához kapcsolódó üzembejáráson, a gombatermesztő Bio-Fungi Kft. ócsai telephelyén. A PREGA-t, a mezőgazdasági digitalizáció éves rendezvényét február 8-9-én közel 100 előadóval, nyolcadik alkalommal rendezik meg. 

Az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Bio-Fungi Kft. által szervezett eseményen az üzemi környezetben, a gyakorlatban alkalmazott precíziós gazdálkodási megoldásokat is bemutattak.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: „A mezőgazdasági termelést érő nehézségek, az európai uniós zöld előírások erősödése és a piacok hektikusabbá válása nem csökkenti, hanem éppenséggel növeli a technológiai megújulás kényszerét a gazdálkodóink számára. Napjainkban olyan ütemben zajlik a világ mezőgazdaságának átalakulása, hogy az alkalmazkodást és a hatékonyság fokozását elmulasztók behozhatatlan versenyhátrányba kerülnek. Kormányzati oldalról mi látjuk ezt a nagy feladatot, ezért támogatjuk az agrárdigitalizációt, adunk segítséget a gazdálkodók számára precíziós fejlesztéseikhez, és ezért vállaljuk a PREGA konferencia fővédnökségét, amely a lehető legszélesebb szakmai kitekintést adja minden magyar gazdálkodó számára arról, milyen stratégiák mentén érdemes fejlesztenie saját gazdaságát.”

Feldman Zsolt, BioFungi, Ócsa, gomba
Feldman Zsolt,Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára

A kamara vezető szerepet kíván betölteni a precíziós megoldások elterjesztésében

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke hangsúlyozta, hogy a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció terén 2022-ben jelentős előrelépések történtek, többek között a digitális átállást támogató pályázati lehetőségnek köszönhetően. A mezőgazdaság következő időszakának fontos fejlesztési területe a precíziós gazdálkodás, agrárdigitalizáció. A tradicionális technológiákban jók a magyar gazdák, a sikerességhez – mind a szántóföldi, mind a kertészeti, mind az állattenyésztési területen – a hatékonyságot és a szervezettséget emelni kell, ennek egyik legjobb eszköze a digitalizáció és a precíziós gazdálkodás, amiket a NAK zászlajára is tűzött.

Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Kft. tulajdonosa, Mártonffy Béla, NAK Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke, Feldman Zsolt, Bolyki Bence, az Agroinform.hu portálvezetője

Rengeteg különféle adat áll már rendelkezésre a területen, azok feldolgozva, emészthető és hasznosítható formában kell a gazdálkodók elé kerüljenek. A NAK keretében megalakult Digitális Információszolgáltató és Technológiafejlesztő Munkacsoportnak is célja a precíziós gazdálkodással kapcsolatos kiforrott tudást közvetíteni a gazdák felé.

A NAK feladata a gazdák felkészítése, a szakmai információk emészthetőbbé tétele és átadása, a képzés. Emellett fontos, hogy az egyetemről kijövő új generáció már ezen korszerű információk, tudás birtokában kerül az ágazatba. A precíziós gazdálkodásban hatalmas előrelépés várható, ami révén az egész országban magasabb szinten fog működni a mezőgazdaság.

Precíziós megoldások a gombatermesztésben is

Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Kft. tulajdonosa a gombatermesztő és komposztgyártó üzemekben használható precíziós megoldásokat is ismertette. Ilyen például az érlelőbunkerekben használt precíziós betöltőgép. Hasznos továbbá a termelési folyamatok paramétereinek és az ezekhez kapcsolódó energiafogyasztás monitorozása is, amely biztosítja az üzemegységek optimális energiafelhasználását és a komposzt folyamatos, állandó minőségét.

A gombatermesztésben használható precíziós komposztbetöltő gép súly- és mérőcellával, öntözőfigyelő rendszerrel, valamint teleszervíi modullal is rendelkezik, amelyen keresztül online segítséget lehet kérni. A rendszer lényegében arra optimalizál, hogy minden négyzetméteren a lehető legtöbb gombát lehessen termeszteni.

A precíziós megoldásokat jó szívvel ajánlja minden gazdálkodónak Mutsy Árpád, aki hangsúlyozza, hogy azok a lehető legnagyobb hatékonyság elérését segítik, a legkisebb költségek mellett, csökkentve az energia- és a vízfelhasználást, a kézimunkaerő-igényt, a hibázási lehetőségeket.

PREGA Precíziós Gazdálkodási Konferencia: fókuszban a hatékonyság – február 8-9.

Bolyki Bence, az Agroinform.hu portálvezetője, a PREGA főszervezője elmondta: idén február 8-9-én rendezik meg Magyarország egyik legnagyobb agrárkonferenciáját, a precíziós gazdálkodás és agrárinformatika újdonságait bemutató PREGA Konferencia és Kiállítást. A nagyszabású rendezvényen közel 100 előadó szólal fel, és több mint 800 résztvevőt várnak. A rendezvény fókuszában a hatékony mezőgazdasági termelés és a már bevált gyakorlatok bemutatása áll. Fontos, hogy minden gazdálkodónak magának kell megtalálnia a saját útját a hatékonysághoz, amihez ma már megkerülhetetlenek az adatalapú döntéstámogatást nyújtó digitális megoldások. A konferencia előadói és kiállítói mindezt egy helyen tudják bemutatni az érdeklődőknek.

A résztvevők nemzetközi jó példákat is megismerhetnek, és az előadások, workshopok lehetőséget adnak arra, hogy ezeknek a technológiáknak a gyakorlati alkalmazásához segítséget kapjanak az érdeklődők. A tudatosabb, precíziós gazdálkodásban való előrelépés lehetősége a közeljövőben egyebek közt a nedvességmegőrző, talajkímélő és inputanyag-takarékos gazdálkodás irányában mutatkozik – véli a portálvezető.

A konferencián külföldi szakértők is bemutatkoznak. John P. Fulton, a Nemzetközi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (ISPA) elnöke, a The Ohio State University professzora az optimális nitrogéngazdálkodásról és a változtatható vetőmagmennyiségről tart előadást, Kit P. F. Franklin (Harper Adams University) pedig azt mutatja be, hogy emberi kéz érintése nélkül hogyan menedzselhető egy adott mezőgazdasági terület.