fbpx

Garantáltan magas terméseredmény

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 november 29.

Korszerű, GMO-mentes szójafajtákkal erősíthetnek a magyar gazdák a szerbiai SELSEM nemesítő ház jóvoltából. Ezek a fajták magyar körülmények között is garantáltan magas terméseredményeket produkálhatnak megfelelő technológia mellett.

 

Szója
A korszerű, szerb szójafajokat olasz, horvát, bosnyák, görög, román, moldáv, orosz termelők is előszeretettel vetik

 

GMO-mentes növényi fehérje

Az állati takarmányozás igényeinek kielégítése, valamint a garantáltan GMO-mentes növényi fehérje humánélelmezés számára való biztosítása felértékelte itthon is a szójatermesztést. Az időnként tapasztalható „fehérjeínség” a szójatermesztés jövedelmezőségét is javította, ezért egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai körülmények közepette garantáltan magas terméseredményt produkáló fajták iránt. Ezt a piaci igényt igyekszik kielégíteni a BETAMAG-TRADE Kft., amikor az idei évtől több szerb szójafajta magyarországi forgalmazását kezdte meg.

Ajánlatunkban szereplő fajtáinkat az idei évben több szántóföldi bemutatón is láthatták az érdeklődők, pl. Hobolban, Újmohácson, Kiszomborban, Prügyön, Bakon és Püskiben. Ezen kívül Iregszemcsén saját nemesítői kísérletben teszteljük fajtáinkat.

 

Korai éréscsoport, magas terméseredmény

Az igen korai éréscsoportba tartozik a Maestral, amely 120-125 napos tenyészidejével fő- és másodvetésre alkalmas, féldeterminált típusú, magas terméseredmény elérésére képes fajta. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődés jellemzi, erős szára miatt állóképessége kiváló, megdőlésre nem hajlamos. Egyöntetű érése a betakarítás ütemezését megkönnyíti termesztői számára. Termelését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint észak-keleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk. Újmohácson az igen korai éréscsoportban 3,11 t/ha-os eredményével a III. legjobb eredményt érte el.

 

Szója
Az ország minden tájegységének megtalálhatjuk a maga fajtáját, mely az adott körülményekhez jól alkalmazkodik

 

Kimagasló terméseredmény, fő- vagy másodvetésnek is alkalmas

Pasat a maga 125-130 napos tenyészidejével már a korai éréscsoportba tartozik, emiatt fő- vagy megkésett, de akár másodvetésre is alkalmas. Kimagasló terméseredmény elérésére képes, erős szárú, megdőlésre nem hajlamos, amely kiegyenlített, egységes érésével nagyban segíti a betakarítást. Vetését elsősorban az ország középső, nyugati, valamint észak-keleti megyéiben gazdálkodók számára ajánljuk. Idén Püskiben 22 fajta közül éréscsoportjában I. helyezést érte el 4,29 t/ha termés eredményével, valamint Prügyön szintén I. lett éréscsoportjában, illetve 32 fajta közül az abszolút II. helyet is bezsebelte 4,8 t/ha-os termés eredményével.

 

A déli szomszéd vezető fajtája, magas terméshozam, jó gyomelnyomó képesség

A közép-korai éréscsoportba tartozó, folyton növő, 130-135 napos tenyészidővel rendelkező Dukat a szerbiai vetésterület vezető fajtája, amelyet egyaránt köszönhet kiváló alkalmazkodóképességének, aszálytűrésének, stabilan magas terméseredményének. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése miatt gyomelnyomó képessége jó, azért termesztése ökológiai viszonyok között is ajánlott. Termesztését főként az ország déli szójatermesztő régióiban ajánljuk.

 

Szója
Minden szempontból stabil szójafajtákat kínálunk

 

Kései éréscsoport, folyton növő, déli megyék ideális fajtája lehet

Kínálatunk leghosszabb tenyészidejű tagja a Gorstak (135-145) amely a kései éréscsoportba tartozik. Erőteljes, gyors kezdeti fejlődése, robusztus felépítése miatt nagyon jó gyomelnyomó tulajdonsággal bír. Bár a fajta magas növésű, folyton növő, azonban stabil szára miatt megdőlésre nem hajlamos. Termőképessége magas, akár az 5 t/ha is elérhető termesztése során. Vetését elsősorban az ország déli megyéiben ajánljuk. Kimagasló terméspotenciálját idén is megmutatta, Újmohácson igen száraz körülmények között éréscsoportjában I. lett 3,62 t/ha hozamával, 32 versenytársa közül pedig az abszolút III. helyezést érte el.

A közép-európai régió környezeti és termőhelyi viszonyaira nemesített, terméseredményeikben és beltartalmi paramétereiket tekintve is kiemelkedő, növénykórtani szempontból stabil szójafajtáink a hazai körülmények között is megbízhatóan teljesítenek.

 

Kérjük a tavaszi fajtaválasztás alkalmával keressék kiváló szója fajtáinkat, kérdésük esetén szívesen állunk rendelkezésükre!

 

 

Angyal Kornél
szója szaktanácsadó
Nyugat-Magyarország
30 567 1722
[email protected]
Gonda László
szója szaktanácsadó
Kelet-Magyarország
30 933 1735
[email protected]