fbpx

Az esés dacára történelmi csúcson a terményárak

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 15.

Az év végéhez közeledve egyre alacsonyabb terményárakkal szembesültek a gazdálkodók. A FAO árindexe szerint 2022-ben még így is kétszer nagyobb árugrást mutatott a gabonapiac, mint amit a legutolsó termelési mélypont után, pontosan 10 éve láttunk.

kukorica raktáron
Az utolsó szemig be kellett söpörni (fotó: Horizont Média)

Kukoricából nagyon kevés van

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) gabonapiaci jelentése szerint idén folytatódik a világ gabonatartalékainak zsugorodása. A 2011/2012. évi termelési mélypont óta nem volt olyan kevés gabonaféle raktáron, mint most lesz a szezonzáráskor (577 millió tonna).

„A fogyasztás visszaesése ellenére csökkennek az átmenő készletek, ugyanis a kínálatban ennél is meredekebb zuhanást látunk” – áll a jelentésben. Az IGC főként a kisebb kukoricaterméssel magyarázza a készletzsugorodást, hiszen 58 millió tonnával kevesebb tengeri került a raktárakba, mint egy évvel korábban. A legnagyobb terméskiesést sorrendben Ukrajnában, az Európai Unióban és az Egyesült Államokban tapasztalhatták a gazdálkodók.

Az ukránok most járnak 85 százalékos készültségnél a kukoricabetakarításban. Az átlaghozam 6,57 t/ha, így a 3,6 millió hektáros területről 23,6 millió tonna tengeri került a tárolókba. Az aratás végeredménye várhatóan 20 százalékkal kevesebb tengerit eredményez, mint amennyit az utóbbi öt évben megszokhattunk Ukrajnától (33,5 millió tonna).

Esnek az árak, de még magasan a 2021-es szint felett vagyunk

Ezzel szemben a globális búzatermés új rekordot ért el, és szépen helyreállt az árpa- és zabtermelés is (Kanada jobb évjáratának köszönhetően). Mivel szójából is csúcstermés készül a világban, a FAO árindexei is esésben vannak. A decemberi növényi olajárindex (144,4 pont) 2021 februárja óta a legalacsonyabb értékre zuhant. A 2022-es év egészét tekintve azonban 187,8 ponton állt, ami 13,9 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest, és új éves rekordot állít fel.

kukorica termelői árak
Hazánkban az uniós átlagnál is nagyobb mértékű volt az aszály (adatok forrása: AKIPÁIR)

Decemberben a FAO gabonaárindexe átlagosan 147,3 pontot ért el, szintén csökkenő trendet mutatott, de 2022 egészét nézve ez is új csúcsot ért el (154,7 pont). 17,9 százalékkal magasabb szinten van a 2021. évinél. Az árugrás kétszer nagyobb, mint amit a 2011/2012. évi termelési mélypont után látott a világ.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Áprilisig kell várni a jobb piaci helyzetre.