fbpx

Simán duplázhat az ukrán agrár-élelmiszerexport Európába

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 31.

Minden esély megvan rá, hogy december végéig az ukránok lazán megduplázzák az EU-ba irányuló agrár-élelmiszeripari kivitelüket. Szeptember végéig az unió legnagyobb vásárlója egy korábbi tagállam, az Egyesült Királyság volt, Kína messze lemaradt mögötte.

vasúti szállítás
Felpörgött az ukrán export (forrás: wallhere.com)

Az Európai Unió agrár-élelmiszeripari exportjának értéke már a második hónapja növekedést mutatott szeptemberben, elérve a 20,9 milliárd eurót. Az export az év eleje óta lendületes, elsősorban az Egyesült Királyságba szállított gabonafélék és vegyes élelmiszer-készítmények, valamint borok nagyobb mennyiségének köszönhetően.

Kína nem vásárolt idén

Az Európai Bizottság múlt hét szerdán közzétett adatai szerint január és szeptember között az Egyesült Királyságba irányuló uniós export 16 százalékkal megugrott a tavalyi év azonos időszakához képest, és elérte 35,4 milliárd eurót. Hozzá kell tennünk: az átlagos élelmiszerinfláció ennél nagyobb mértékben emelkedett az Európai Unióban (lásd a grafikont). Sajnálatos, hogy eközben Kína csak 11,1 milliárd euró értékben vásárolt Európától, ami 16,5%-kal kisebb összeg a tavalyinál.

élelmiszerinfláció EU
Élelmiszerinfláció az EU-ban (forrás: statista.com)

Ha csak a szeptembert nézzük, kicsit szebb a kép: augusztushoz képest a Kínába irányuló agrár-élelmiszer-export ugrott meg a leginkább: 18 százalékkal. Az Egyesült Királyságba 7 százalékkal, az Egyesült Államokba pedig 5 százalékkal nőtt a kivitel egyetlen hónap alatt. Szeptember folyamán jelentősen nőtt az EU fehérjenövény- és gyümölcsexportja (pl. alma, körte, őszibarack) a Közel-Keletre és Észak-Afrikába, illetve a szubszaharai régióba, a búza exportja viszont csökkent.

Hatalmas importnövekedés Ukrajnából

Ami az importot illeti, agrár-élelmiszeripari termékből szeptemberben 15,2 milliárd euró értékű áru érkezett a közösség területére, ami 3 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz képest. A külkereskedelmi egyenleg 5,8 milliárd eurós pluszt mutatott. Az EU továbbra is nagyrészt Brazíliából (1,9 milliárd EUR), Ukrajnából (1,4 milliárd EUR) és az Egyesült Királyságból (1,3 milliárd EUR) importált.

Január óta a Brazíliából származó behozatal 47 százalékkal nőtt 2021 azonos időszakához képest. Az Ukrajnából származó import 76 százalékkal, míg az Egyesült Királyságból 33 százalékkal emelkedett. Mivel az ukrán export augusztus elsejét követően (a gabonafolyosó megnyílásával) pörgött fel igazán, minden okunk megvan rá, hogy feltételezzük: az év végégig az ukrán agrárexport simán megduplázhatja a tavalyi szintet.

Míg Brazíliából leginkább szójabab, kávé, szójaliszt és kukorica érkezett, addig Ukrajnából elsősorban kukorica, napraforgóolaj, napraforgómag és repce. (Lásd: Ukrajna jobban uralja az EU repceimportját, mint valaha.) Az EU továbbra is olaj- és fehérjenövényekre költ a legtöbbet, ezt követik a gyümölcsök és a diófélék, a kávé és a tea.