fbpx

A 2022-es napraforgószezon termelői szemmel, a 6 tonna program tükrében

Írta: MezőHír-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 10. -Hirdetés

A Syngenta 6 tonna programunkban kitűzött céltól még egy olyan kihívásokkal teli év sem tántoríthat el minket, mint a 2022-es. Ugyan idén nem sikerült elérnünk a 6 t/ha termésátlagot üzemi szinten, de így is születtek szép eredmények, éppen ezért töretlenül hisszük, hogy a termelőink és a Syngenta szakemberei tapasztalatával és tudásával közösen elérjük a kitűzött célt!

Magyaros Tibor – Szabó Bence

Idén Magyaros Tiborral, az Aranykocsi Zrt. (Kocs) növénytermesztési ágazatvezetőjével beszélgettünk arról, hogyan látta ő az idei évet és a 6 tonna programunkat:

– Miért csatlakozott a Syngenta 6 tonna programjához?

– Engem személy szerint nem a számok és a nagyságrendek üldözése motivált, hanem az információk, a szakmai ismeretek megszerzése, megosztása. Elindult egy szakmai diskurzus, amihez nagyon szívesen csatlakoztunk, amit tudunk hozzáteszünk, de legfőképpen szeretnénk szakmai ismereteket szerezni a témában.

– Milyen kihívásokkal szembesült a 2022-es évben a napraforgó-termesztésben?

– A kultúra gazdasági oldalát tekintve egyre jobban meg kell nézni inputoldalról a jövedelmezőséget; itt a műtrágyára gondolok, hogy mit adunk ki. A jelen gazdasági helyzetben már teljesen más a matek, és ezért nagyon jó volt a programban a tél végi ásványinitrogén-vizsgálat. Elég könnyű kiszámolni azt, hogy a 3000 Ft/ha-os laborvizsgálat mit tudott nekünk hozni a konyhára ebben az évben. Őszi búzában és árpában már évek óta követjük ezt a metódust, reprezentatívan különböző táblákat kijelölünk, mintát veszünk, és ennek tükrében végezzük el a tápanyag-utánpótlást. Nagyon jó szakmai alapot teremtett, hogy ezt napraforgóban is megcsináltuk az idén a 6 tonna keretében, látszik, hogy van keresnivalónk az ásványi nitrogénnel.

A kihívás másik oldala az évekre visszamenő csapadékhiány, itt helyben egy 100 mm-rel szerényebb évet tudtunk magunkénak; tavaly 460 mm-rel zártunk, előző években mindig összejött az 550 mm.

– A programban lévő ásványinitrogén-vizsgálat akkor már nem volt idegen az önök számára?

– Alapvetően nem, de ilyen mértékben a napraforgó-termesztésbe helyezve, őszintén bevallom: igen. Én a kalászosokat 0–30 cm-s mélységben szoktam kérni talajvizsgálatra, a kisebb növényzetgyökérzet miatt, de a napraforgóban ez a fajta, 90 cm-ig terjedő talajvizsgálat a jövőbeli tápanyag-gazdálkodási terveket-nézeteket sikeresen átrajzolta, egy másfajta gondolkodást indított el. Ez egy nagyon pozitív megközelítés a 6 tonnás programban, és jelen gazdasági helyzetben hatványozottan fontos tényezővé lép elő.

– Ön szerint a jelenlegi Syngenta genetikánkban benne van a 6 tonnás terméspotenciál?

– Igen, el lehet vele érni. Nálunk két, kifejezetten jó adottságú terület közül tavaly egy 40 ha-os táblán 4,6 t/ha átlagot arattunk le, a másik 36 ha-on nettó 4,7 t/ha-os eredményt értünk el Syngenta hibridekkel. Ha azt nézem, hogy gyengébb részei is vannak a területnek, a jobbak biztosan 5-6 t/ha terméseredménnyel kompenzáltak. Nem akarunk minden évben nagyon nagy dolgot, nálunk a stabilitás, egy tervezhető terméshozam/árbevétel, egy fixáció kell a rendszerbe.

Magyaros Tibor – Geiling János – Egyre jobban meg kell nézni inputoldalról a jövedelmezőséget

– A 2023-as évben a 6 tonna program keretein belül milyen irányba haladna tovább?

A talajvizsgálatok kiszélesítésében látnám a következő lépcsőfokot, finomítani kell, kiegészíteni, hogy hol van olyan makro– és mikroelem, ahol gyengén vagyunk ellátva. Itt a Liebig-féle minimumtörvényre gondolok, ahol 1-1 limitáló tényező mindig lehet a rendszerben. Különösen a napraforgónál a kén szerepe nagyon fontos. Kb. 3-4 éve ráálltunk már arra, hogy kénes nitrogénnel szolgáljuk ki a napraforgót. Én ebbe az irányba mennék el a jövő évet illetően.

– Hogyan látja a napraforgó-termesztés jövőjét?

– Nálunk napraforgót legelőször csak 150-200 ha-on termesztettünk, de néhány éve 300 ha szintjére hoztuk fel, és nem titkolt szándékunk, hogy az idén 400-450 ha-on termesszük. A szárazság, klímaváltozás miatt jobban be tudjuk illeszteni a termesztéstechnológiába. Mindemellett ami erősíti a napraforgó szerepét inputoldalról a műtrágya kérdése, mert ez valóban egy kevésbé nitrogénigényes növény, olcsóbb önköltségen elő tudjuk állítani. Főként egy jó deszikkálással, vagy ha olyan az évjárat, akkor pedig a 10-15-szörösére növekedett ipari földgáz használatára sem szorulunk rá, így nincs szárítási költség. Ez a két tényező volt ebben az évben, ami arra adott okot, hogy növeljük a területet.

Illetve tudjuk jól, hogy a napraforgónak van egy speciális gyökérszerkezete, amely az utóveteményre ugyan nem túl kedvező hatású, de önmagát a növényt igyekszik a legjobban kiszolgálni, próbálja áthidalni a legnehezebb helyzeteket.

Amennyiben szeretne többet megtudni 6 tonna programunkról, keresse fel a Syngenta Magyarország weboldalát!

SZERZŐ: ZILAHI ANDRÁS VETŐMAGÜZLETÁG-FEJLESZTÉSI VEZETŐ – DUNA RÉGIÓ, ÁCSNÉ DR. SZEKERES DÓRA OLAJOS NÖVÉNYEK VETŐMAG MARKETINGMENEDZSER • SYNGENTA

Syngenta