fbpx

Aki a legtöbbet tette a Debreceni Egyetemért

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 13.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szervezésében július 9-én szakember-találkozót tartottak, melynek alkalmából a 70 éves Prof. Dr. Nagy Jánost, a Debreceni Egyetem prorektorát, professzor emeritust köszöntötték.

 

dr. Nagy János
Dr. Nagy János

 

Sokféle tudományterület integrálása

„A komplex rendszerek kiépítéséhez idő kell, de, ha a rendszer minden tagját sikerül a saját tudományterületén eredményekre sarkallni, összeállhat egy olyan oktató-kutató-gazdasági egység, amely nemzeti szinten képes a hazai agrártermelést megreformálni. Ebben elévülhetetlen szerepet kaptál és értél el” – köszöntötte Prof. Dr. Marton L. Csaba, az Agrártudományi Kutatóközpont tanácsadója a Kerpely Kálmán Doktori Iskola törzstagját, Prof. Dr. Nagy Jánost. A szakember elévülhetetlen érdeme, hogy mindent megtett azért, hogy a Debreceni Egyetemen a különféle tudományterületek sikeresen integrálódjanak. „Az egyetem akkori négy centrumával, a centrumelnökökkel olyan munkakapcsolatot alakítottál ki, hogy az általad vezetett emberek hittek neked, s lám, most megélhettük, hogy 2021. augusztus elsejétől olyan új, strukturálisan átszervezett egyetem születik meg Debrecenben, amely igazán nemzetközivé teszi a várost és egyben az otthonunkat, a Tiszántúlt” – emelte ki Prof. Dr. Győry Kálmán, a Debreceni Egyetem korábbi rektora. (A debreceni agrárfelsőoktatás is egyetemi kezelésbe került. Erről ebben a cikkben írtunk: Stratégiai terület marad az agrárium az egyetem életében.)

A Debreceni Ítélőtábla elnöke, Dr. Balla Lajos is köszöntötte az egyetem korábbi rektorát, amely tisztséget az két ízben is betöltött. Kevesen tudják, de a Debreceni Egyetem jogi képzésének újraindítása is Dr. Nagy János nevéhez fűződik, aki már rektor-helyettesként segítette ezt. Ma már stabil, színvonalas jogászképzés biztosítja itt a szakember-utánpótlást és egyben az agrárképzés jogi ismeretanyagának átadását is.

 

Kutatás és precíziós gyakorlatok

A kezdetek, már az 1970-es évek, meghatározták Nagy János sorsát, mert a diploma átvétele után a földműveléssel kapcsolatos kutatások felé fordult. Abban az időben kaptak zöld utat a külföldi nemesítési anyagok Magyarországon, amelyeket adaptálni kellett a hazai adottságokhoz. Ehhez jó kísérleti hátteret biztosítottak Debrecenben. Nagy János Mándi György, majd Bocz Ernő professzorok keze alatt kezdte megismerni a tudományos kutatást. „A Kukorica című könyv, amely most látott napvilágot, és amelyben több szakembert felkértél publikálásra, ma képes arra, hogy csak Magyarországon, egyetlen gazdasági évben egy millió tonna kukoricával többet hozzon a magyar gazdáknak. Elérhetővé tetted a szakmának, elérhetővé tetted a gyakorlatnak a precíziós kukoricatermesztést. Köszönet érte!” – fogalmazott Prof. Dr. Marton L. Csaba.

Dr. Nagy János beszédében hangsúlyozta: „Hamarosan végeznek az első ötéves képzésben résztvevő hallgatók, akik a precíziós gazdálkodást főtárgyként tanulják, és általános egyetemi tananyag lesz a műszaki és termeléstechnológiai oktatásokban is. Fontos, hogy az ifjú gazdászok értsék, lássák az egész agrárágazatot. Tudományos kihívások és feladatok mindig voltak és lesznek. Mi, kutatók, professzorok azért dolgozunk, hogy ezeket megértsük, és megtaláljuk a megoldásokat.” Dr. Nagy János az elmúlt évtizedekben nemzetközi együttműködések sorát alakította ki nemcsak a környező országok akadémiáival, egyetemeivel, hanem a tengerentúlon is együtt dolgoznak a kutatókkal. A Debreceni Egyetem napjainkban mintegy 8000 külföldi hallgatót is képez.

 

Forrás: agrojager.hu