fbpx

Ukrajna jobban uralja az EU repceimportját, mint valaha

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 18.

Kevesebb repcét igényel idén az európai közösség, és ennek nagyobb hányada érkezhet a keleti szomszédból. Ukrajna ugyanis óriási rekordterméssel zárta a szezont, és lendületesen küldi szállítmányait.

repce
Ukrajna minden korábbinál több repcével dörömböl a határon (forrás: realagriculture.com)

Ukrajna meglódult

Míg tavaly 5,5 millió tonna behozatalára kényszerült az EU, addig az idei jobb termés (18,8 millió tonna) miatt elég lesz 4,5 millió tonna importja is. Ebből bő egymillió tonna már meg is érkezett Ukrajnából, 40 százalékkal gyorsabb a beszerzés üteme, mint tavaly. Keleti szomszédunk ugyanis óriási rekordot állított be repcetermésből a több mint harmadával nagyobb termőterület és a jó terméseredmények miatt. A 3,8 millió tonna olajmag messze felülmúlja az eddigi számokat.

Korábban 2 millió tonna körüli repce érkezett az EU területére Ukrajnából, most 3 millió tonnára is van esély. Vagyis az EU repceigényének kétharmada a háború sújtotta országból érkezne. A jövő évi ukrán termés már biztosan kisebb lesz, mivel a repce most legfeljebb egymillió hektáron (-17%) kerül a földbe, ami a gyengébb nitrogénellátás miatt 3 millió tonna alatti eredményhez vezet aratáskor.

Jelenleg Ukrajna legnagyobb problémája, hogy tárolókapacitásainak 15 százalékát elveszítette a háborúban. Folyamatosan zajlik az új termés behordása, miközben még az ó termésből is ott van a nyakukon 5,3-5,5 millió tonna búza, 1,1 millió tonna árpa és 7,7 millió tonna a kukorica. A területi veszteségek ellenére az őszi terményekből az elmúlt öt év átlagához mérhető mennyiséget kellene elhelyezniük valahol. (Lásd: Meglepő terméseredmények: Ukrajna alig veszített a háborún.)

230 ezerre esett a repce ára

A repcét az odesszai és a csornomorszki kikötőkben 475-480 dollárért (192-195 ezer Ft) lehet megvásárolni, míg a nyugati határokra (Lengyelországba, Romániába vagy Bulgáriába) 530-550 dollárért (214-223 ezer Ft) viszik el az árut. Ha novemberig nem tudják leszállítani az unióba szánt mennyiséget, rájön a kínálatukra a kanadai repce is. (Igaz a dollár magas árfolyama most rontja a kanadai exportőrök kilátásait.) A párizsi MATIF-on mindenesetre 11 százalékot esett a novemberi repce ára, és már csak 570,5 eurót (230 ezer Ft) ér egy tonnája.

Kanada idén 19 millió tonnát meghaladó repcetermést arathat, ami 38 százalékkal haladja meg a tavalyi, rendkívül rossz eredményt. Ezért most tonnánként bő 100 dollárral (!) olcsóbba repcéjük, mint tavaly volt, de még így is 588 dollár (226 ezer Ft) a novemberi repce.