fbpx

Szűkebb lesz a világ búzakészlete a vártnál

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 13.

Az USDA legfrissebb becslésében mérsékelte a globálisan várható búzatermést, ugyanakkor a világ búzaigényét felfelé korrigálta. A globális készletek így a vártnál kisebbek lesznek a szezon végére. Sorra vesszük a fontos régiók terméskilátásait, végül a várható búzaárakra is kitérünk.

 

búzaaratás
Egy hét késéssel kezdődött az aratás egész Európában (Forrás: Horizont Média)

 

Európa sávokban kapott esőt

Az Európai Unió-27 (EU) búzatermését 138,2 millió tonnára becsülik, ami 5 százalékkal haladja meg az 5 éves átlagot. A betakarított terület szűk 24 millió hektár lehet, 1 százalékkal kisebb az 5 éves átlagnál. A becsült hozam hektáronként 5,78 tonna, 7 százalékkal haladja meg az 5 éves átlagot. Magyarországról nézve mindez hihetetlennek tűnik, de ha ránézünk Európa csapadékanomália-térképére, rögtön megértjük az okát. Hazánk és Szlovákia Európa legszárazabb államai voltak júniusban, nagy területeken egy cseppnyi eső sem hullott egy hónapon át.

 

csapadékeltérés Europa
Csapadékeltérés a sokévi átlagtól (forrás: USDA)

 

A tavaszi hideg viszont egész Európát egyformán érte, így mindenütt kicsit megkésve indultak meg a kombájnok. A májusi esőket két fontos búzatermő országban júniusban is átlag feletti mennyiségű csapadék követte, és a hőmérséklet is meredeken emelkedni kezdett. A franciáknál és a románoknál igen bő termésre van kilátás, noha az előbbiek minőségi problémákkal kell hogy szembesüljenek. Eközben a közép-európai térségben a tartós aszály valamelyest visszavetette a mennyiségi várakozásokat.

 

Szomorú magyar számok

Franciaországban 38,1 millió tonnás termést jósolnak az amerikai elemzők, Romániában pedig 9,5 millió tonnára emelték a várt mennyiséget. Bulgária is átlag feletti csapadékban részesült, így 6,1 millió tonnás termést arathatnak a becslések szerint. A lengyeleknél nagy a szárazság, a várható termést 11,7 millió tonnára csökkentették. Hazánkban június közepén végeztünk egy körkérdést, ekkor tört ránk a forróság. Már ekkor látszott, hogy a kisebb termőterület és a szemek besülése miatt nem lesz meg az 5 millió tonnás össztermés, inkább 4,8–4,9 millió tonnára van kilátás. 2012 óta nem fordult elő, hogy 5 millió tonna alatt teljesítsen Magyarország búzából. Kíváncsian várjuk, hogy június eleji becslésünk egybeesik-e majd a tényadatokkal. (Az Agrárkamara június második felében 846 ezer hektárról 5,82 t/ha-os hozammal szűk 5 millió tonnás mennyiséget várt.)

Az európai exportőrök hagyományosan Algériában keresik a búzafelesleg helyét, de időnként Egyiptomban is tendert nyernek az orosz kínálattal szemben. Tavaly a Kínába irányuló búzakivitel is felerősödött.

 

Britek, oroszok és mások

  • Az előrejelzések szerint az Egyesült Királyságban idén 14,8 millió tonna lehet az össztermés, ami 10 százalékkal meghaladja az 5 éves átlagot, mivel a terület és az átlaghozam is nőtt. Egy hektárról átlagosan 8,34 tonna búzát várnak a britek.
  • Az ausztrál búzatermés a 2021/22-es gazdasági évben 28,5 millió tonna lehet, ami 14 százalékkal lenne alacsonyabb a tavalyi rekordnál. A hozam hektáronként mindössze 2,18 tonna. Ausztrália exportja mégis 13 százalékkal 22 millióra nő, mivel Kína idén innen növeli a búza importját.
  • Az előrejelzések szerint a kanadai termés kisebb lesz a tavalyinál, mivel az árpa és az olajos magvak felé fordultak a termelők. A kanadai búzaexport várhatóan 18 százalékkal zuhan 2021/2022-ben, 23 millió tonna körüli lesz, és az ország búzakészletei az elmúlt évtized legalacsonyabb szintjére esnek. Ennek oka, hogy tavaly Kína kisöpörte az ország búzatartalékait. A jelenlegi árak mellett Kanada elveszítette a versenyképességét az ausztrál búzával szemben.
  • Hasonló okból csökken az amerikai búzaexport is 8 százalékkal 24,5 millió tonnára. A szezon induló készletei hétéves mélyponton vannak, az árak magasak.
  • Az oroszok átlagtermését hektáronként 2,93 tonnára becsülik az elemzők. A teljes termést 85 millió tonnára teszik. Kissé visszaesett a tavalyi rekordhoz képest, de 9 százalékkal több, mint az 5 éves átlag.
  • Az ukrán búzatermés 30 millió tonna lehet, 18 százalékkal több, mint tavaly, és 12 százalékkal az 5 éves átlag feletti. Hektáronként 4,18 tonnás terméssel érik el ezt a mennyiséget.

 

orosz ukran buzatermes

orosz ukran buzatermes
Az orosz és az ukrán termés alakulása (forrás: USDA)

 

Ennyit ér majd a búza

A fenti számok tükrében Párizsban pillanatnyilag 198 eurós áron kereskednek a szeptemberi szállítású búzával. A kenyérgabona értéke jövő év májusra 205 euróra kúszhat fel. Hazai telephelyi árakra lefordítva árfolyamtól (és minőségtől) függően ez nagyjából 60-63 ezer forintot jelent, amit pontosan követnek a vételi ajánlatok. Nem kis büszkeséggel állapítjuk meg, hogy ezt az árszintet a Mezőhír március 19-én hajszálpontosan megjósolta, holott ekkor még sem a hideg-, sem a hősokkról nem tudtunk semmit. Egyetlen dolog mozdíthatja ennél feljebb az árakat, ha a kukorica globális termésében nem várt zuhanás következik be. Pillanatnyilag ezt figyeli árgus szemekkel a világ.