fbpx

A spanyol árumennyiség ötödét akasztotta meg a sztrájk

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 01.

Hogy mekkora szerepe van a logisztikai láncnak az élelmiszerellátásban, azt csak akkor értjük meg igazán, amikor összeomlik. A spanyol sztrájk semmit nem oldott meg, viszont sokat rontott egész Európa zöldségellátásán.

kamionok
Csak lassan áll vissza az áruszállítás korábbi rendje (forrás: bayradio.fm)

A pánikvásárlás is rontott a helyzeten

A belföldi és nemzetközi szállítmányozók sztrájkja már két hete tart Spanyolországban (itt írtunk róla), és bár egyes területeken javult a csomagolóhelyek kibocsátása, továbbra is gondok vannak a friss gyümölcsök és zöldségek rendeltetési helyre való eljuttatásával. Ez azt eredményezi, hogy a szupermarketekben gyenge a kínálat, főként annak tükrében, hogy a nehézségekre a fogyasztók pánikvásárlással reagáltak.

A friss termékek szállításának fennakadása mintegy napi 130 millió eurós veszteséget okoz Spanyolroszágban, csak az üvegháztengeréről híres Almeriában napi 10 millió eurót veszítenek a zöldség-gyümölcs termelő cégek. Hogy érzékeltessük: egy málnával megrakott teherautó 100 ezer eurós, egy eperrel megrakott mintegy 50 ezer eurós áruértéket képvisel. Egyébként ebből a kulcsfontosságú térségből már néhány közlekedési folyosón újraindult az áruszállítás – köszönhetően a kormány közreműködésének.

Javuló helyzet

Az elmúlt napokban a kereskedők és az exportőrök csomagolóanyag-beszerzési problémákkal küzdöttek. „Sokan újratárgyalták az áruházzal a göngyölegkérdést, mivel nem tudták az elvárt csomagolási formátumot biztosítani” – mondja a Coexphal menedzsere, Luis Miguel Fernandez. Szerinte az áruszállítás kezd visszatérni a normalitáshoz. De egy hívás helyett még mindig hatszor kell a telefon után nyúlnia, mire elér egy szabad fuvarkapacitást.

„Most minden kicsit bonyolultabb és drágább” – mondja Victoria Martin, a huelvai székhelyű Plus Berries cég munkatársa. Jelenleg a bogyós kampány kellős közepén járnak, amit az esőzések is meg-megszakítanak. „Gyümölcseinkkel, ha nehezebben is, mint máskor, a legtöbb rendeltetési helyre végül eljutottunk, csak Észak-Spanyolországnak jutott a szokásosnál kevesebb áru.”

Az árumennyiség ötöde még hiányzik

A Mercabarnában, Európa egyik legnagyobb nagykereskedelmi piacán és újraelosztó központjában az árumennyiség mintegy 20%-a hiányzik,különösen a bogyósok és zöldségek, például a paprika, az uborka, a padlizsán, a paradicsom vagy a cukkini. Problémák adódtak a barcelonai kikötőben is az áruk be- és kirakodásánál a sztrájkok miatt – áll a FreshPaza oldalán.

Ebben a cikkben – Ez az igazság: jobbára spanyol salátát eszünk – arról írunk, hogy a magyar salátakínálat is erősen függ a spanyol felhozataltól. És ez csak egyetlen termék, hiszen a fentebb említett zöldségek is döntően innen érkeznek.