Bezárás

Szárnyal a repce, aratáskor a jövő évi termést is eladhatjuk

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 14.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) a 2022/23-as szezonra vonatkozó második előrejelzésében rekordszintre emelte a repce globálisan várható termőterületét. Ennek oka egyértelmű: túl vonzó volt az ára ahhoz, hogy ne ezt vessék a gazdák. Mégsem várható, hogy lényegesen csökkenne az ára.

téli repce
Jól telelt a hazai repce, csak a területe kevés (fotó: Horizont Média)

A globális termőterület rekordot dönthet

Történelmi rekordot döntött a repcemag ára a tavalyi hiány hatására, ezért az IGC arra számít, hogy a globális repceterület 40 millió hektáros csúcsot érhet el idén. Éppen a legfontosabb repcetermelő országokban, Kanadában és az EU-ban a legnagyobb vetésterület-bővülés. 2022-ben az Európai Unióban mintegy 5,6 millió hektár repce állhat majd készen a betakarításra, elsősorban a franciaországi és németországi terjeszkedésnek köszönhetően. Az elemzők azonban hozzáteszik: még ez is több mint 1 millió hektárral kevesebb, mint 2017-ben, a kultúra fénykorában volt. Akkor a növény 6,8 millió hektárt foglalt el.

2023 még húzósabb lesz

Az olaj- és fehérjenövénytermesztést szorgalmazó UFOP kevesli az IGC számait, amit azzal indokol, hogy az EU-ban előre tudható volt, hogy drasztikusan nőni fog a kereslet az olajnövény iránt. 2023-tól Németországban és más EU-tagállamokban is megszűnik a pálmaolaj alapú bioüzemanyagok nemzeti kvótakötelezettségekbe való beszámításának lehetősége. Ezért a bioüzemanyag-gyártóknak alternatívákat kell keresniük ennek pótlására. Ezért legkésőbb az idei repce betakarításakor a gyáraknak előszerződéseket kell kötniük a 2023-as termésre is, hogy ezzel szorgalmazzák az őszi vetési kedvet.

Hozzátesszük: a repceolaj árára nemcsak a repce kínálata, hanem a bőségesen rendelkezésre álló szójabab és napraforgómag is kihat. Erről itt írtunk: Túl lassan fogy a raktárakból a tavalyi napraforgó