fbpx

A németek megtollasodtak, a románok lerongyolódtak, és mi?

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 26.

Az Eurostat előzetes adatai szerint a mezőgazdasági munka termelékenysége – azaz az egy teljes munkaidős dolgozóra jutó reáljövedelem – uniós átlagban éves szinten 13%-kal emelkedett idén. Egyes országok gazdálkodói nagyot kerestek, másokéi nagyot buktak. Mi a 27 tagállam utolsó negyedében vagyunk.

német gazda
A német gazdák jól jöttek ki a válságból (forrás: TVNOW/Guido Engels)

Az index emelkedése a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások által megtermelt jövedelem reálértékének 11,1%-os növekedését tükrözte, ami 2 százalékkal kevesebb teljes munkaidőben foglalkoztatott munkaerő között oszlott meg. Így az egy dolgozóra jutó reáljövedelem bő 13 százalékkal emelkedett idén. Az Eurostat első becslése modellezésen alapul, pontosabb adatok 2023 májusában lesznek elérhetők.

A német gazdák megszedték magukat

Mindenesetre a becsült termelékenység 2022-ben a legnagyobb ütemben Németországban nőtt (+66,8%), ahol a kibocsátott termékek átlagos drágulása (+29,5%) meghaladta az inputokét (+14%). Mondhatni alaposan megtollasodtak az itteni gazdák a válságban. Észtországban (+32,8%), Dániában (+29,8%) és Luxemburgban (+29,6%) is meredek volt a jövedelem-emelkedés. Ezzel szemben Romániában (-21,2 %), Szlovákiában (-15,4 %), Portugáliában (-11,8 %) és Máltán (-11,2 %) erősen csökkent a mezőgazdasági munkával előállított, egy főre eső jövedelem.

mg munka termelékenysége
Két volt szocialista ország tudott megelőzni minket, ezen kívül Ausztriát jelöltük még be (forrás: Eurostat)

A magyar egy főre jutó megtermelt jövedelem – az AKI számításaival összhangbanmintegy 5 százalékkal csökkent idén. A volt szocialista országok közül Lengyelország és – meglepő módon – Bulgária előz meg minket a sorban. A bolgár gazdák körében az uniós átlagot meghaladó mértékben, több mint 15 százalékkal emelkedett az egy dolgozóra jutó jövedelem a mezőgazdaságban. Mivel gyakran Ausztriához mérjük a hazai teljesítményt, így ezt az országot is kiemeltük a fenti ábrán.