fbpx

Mire vetni kell, legalább 10 forintot zuhan a gázolaj ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 23.

A NAV jövedékiadó-szabályai szerint a kőolaj nemzetközi ára szabja meg, hogy mekkora legyen az üzemanyag adótartalma. Márpedig ez január óta messze a kitűzött ársáv felett jár, így a következő negyedévben korrigálni kell. Nagy áresés jön a kutakon.

 

tankolas
Hamarosan jóval olcsóbb lesz a gázolaj (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Ártompító adómérséklés

A NAV az ásványolaj jövedéki adóját a Brent olaj napi jegyzési adataihoz köti. Ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár fölé emelkedik, akkor a benzin és a kerozin jövedéki adómértéke literenkénti 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal csökken. Így az előbbiek adótartalma literenként 120 forintra, a gázolajé pedig 110,35 forintra mérséklődik. A NAV 2021 első negyedévére 43,604 dolláros kőolajárral kalkulált, így nem változtatott a jövedéki adón. Csakhogy január óta elképesztő magasságokba emelkedett az olajár, és egyetlen pillanatig sem tartózkodott az 50 dolláros ársáv alatt. Jelenleg 64 dollárt ér egy hordó a piacon.

 

olaj ara

A fogyasztás sem élénkül

Áprilisban már a következő negyedévbe lépünk, amelyre a NAV-nak a fentiek alapján érvényesítenie kell a jövedékiadó-csökkentést. Ez önmagában 5, illetve 10 forinttal fogja mérsékelni a benzin és a gázolaj árát. Az ásványolaj piaci értéke egyébként is leszálló ágban van, ennek oka a holtankoljak.hu szerint az, hogy kellő mennyiségű készlet áll rendelkezésre, a kitermelés pedig könnyedén emelhető. Eközben a felhasználás messze nem tért vissza a járvány előtti szintre, ez csak 2023-ra várható. Az ázsiai gazdaságban is van némi megtorpanás, így összességében nem tarthatók fenn a csillagászati benzinárak. Szerdától emiatt a benzin 3, a gázolaj 2 forinttal lesz olcsóbb. Ha a trend megmarad, akkor áprilistól ez is rárakódik a 10 forintos árnyereségre, így lényegesen kevesebbe kerül a gazdáknak a gépek feltankolása. Könnyebb szívvel indulhat a tavaszi magágykészítés, vetés.

Megjegyezzük: az olajárnak szerteágazó hatása van az agrártermékekre. Nemcsak azért, mert mindenhez kell, amit előállítunk, szállítunk, de közvetlen kapcsolatban áll az olajnövények, sőt a cukor árával is. Tavaly, amikor a válságban a mostanival ellentétes irányú folyamatok zajlottak, már összefoglaltuk ezeket a hatásokat. Itt tud utána nézni: Ismét kőolajáresés: jó és rossz hatások a magyar agráriumra.